Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Μεσίτες: όχι σε υψηλό ενιαίο φόρο στα ακίνητα - κίνητρα για ανάπτυξη της κτηματαγοράς.



Οχι σε υψηλό ενιαίο φόρο στα ακίνητα αλλά στη λήψη μέτρων και κινήτρων για τη βελτίωση και την ανάπτυξη της ελληνικής κτηματαγοράς προτείνει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Δυστυχώς στη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής κτηματαγοράς πρέπει η Κυβέρνηση άμεσα να συμβάλλει με μέτρα και κίνητρα στην βελτίωση και την ανάπτυξή της και άμεσα να μειώσει τους ληστρικούς φόρους που δυσχεραίνουν τις αγοραπωλησίες και έχουν παγώσει την αγορά, αναφέρουν οι μεσίτες.
Οπως τονίζουν οι συνέπειες από τους υπέρμετρους φόρους είναι:
- αναβλητικότητα σε πιθανούς αγοραστές - επενδυτές ακινήτων
- καταθέσεις-επενδύσεις τοποθετούνται σε άλλες χώρες
- αδυναμία σε ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα να ανταποκρίνονται στην πληρωμή φόρων
- είναι άδικο και παρανοϊκό να πληρώνουν πολλοί ιδιοκτήτες μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος επειδή δυστυχώς ήταν άτυχοι που δεν έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό ή είναι κατατεθειμένα σε κάποια ελληνική τράπεζα λόγω των αντικειμενικών κριτηρίων.
"Θα έπρεπε η Κυβέρνηση να φορολογεί τα ακίνητα βάσει των εσόδων που αποφέρουν, και όχι απλά επειδή κάποιος τα κατέχει και τα ιδιοχρησιμοποιεί ως κατοικία του ή την επαγγελματική του στέγη. Από ότι γνωρίζουμε όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, φορολογούνται στα κέρδη και όχι στην κατοχή, με αυτή τη σκέψη θα είχε λογική να φορολογούν και να είναι τεκμήριο και τα έργα τέχνης οποιασδήποτε αξίας έχουν οι Έλληνες στα σπίτια τους , ή συλλογές ιδιαίτερης αξίας" αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Προσθέτουν μάλιστα ότι "οι φόροι που πληρώνει κάποιος για την ακίνητη περιουσία πρέπει να διαμορφώνονται βάση των εξής παραμέτρων:
- Εισόδημα ( συνταξιούχοι , μισθωτοί, υπάλληλοι κα)
- Δάνεια (πόσο πληρώνει για το δάνειο και τι ποσό δανείου είναι)
- Τι είδος ακινήτου είναι (διατηρητέο, προς απαλλοτρίωση, δεσμευμένο από το Δήμο κα) σε ποια περιοχή και ποια η χρήση του)
" Όσο υπερφορολογείται η ακίνητη περιουσία, τόσο αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων, μειώνονται τα έσοδα του κράτους, αυξάνεται η ανεργία και κλείνουν με γεωμετρική πρόοδο επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτή. Ιδιαίτερα πλήττεται η μεσαία και η εργατική λαϊκή τάξη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους, να μειώνεται η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και όλος αυτός ο κύκλος να παρασύρει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. Προεκλογικά, όλα τα κόμματα είχαν δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν κίνητρα και φοροαπαλλαγές στα ακίνητα. Περιμένουμε από τα κόμματα της Κυβέρνησης να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες τους καθώς και την στήριξη των κομμάτων της Αντιπολίτευσης" σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος προτείνει στην Κυβέρνηση τρόπους για την άμεση ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων με αύξηση των εσόδων, αύξηση του τζίρου στις ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με την οικοδομή και μείωση της ανεργίας που έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Οι προτάσεις.
Θα πρέπει η Κυβέρνση να κάνει άμεσα τα ακόλουθα:
- Να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες και να καταργήσει τους συντελεστές εμπορικότητας.
- Να καταργήσει τα τεκμήρια διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων και συνέχιση της άρσης του πόθεν έσχες έως το 2015 για αγορά ακινήτων.
- Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης στο 5% με εξίσωση με ίδιο ποσοστό για γονικές παροχές και δωρεές.
- Να υποχρεωθούν οι Τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους να ξεκινήσουν να εκταμιεύουν στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια.
- Να υποχρεωθούν να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής δανείων από δανειολήπτες που δε μπορούν, λόγω χαμηλού εισοδήματος, να εξυπηρετήσουν τις μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές τους δόσεις με άμεση κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του και διπλασιασμό της περιόδου αποπληρωμής του δανείου.
- Να συνεχίσει να υπάρχει απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας, και να υπάρξει απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης.
- Να μειωθούν τα τέλη μεταγραφής - προσημείωσης και υποθήκης στα υποθηκοφυλακεία - κτηματολογικά γραφεία.
- Να δίνεται άμεσα VISA σε κατοίκους της μη Ε.Ε. για 5 έτη που επενδύουν σε ακίνητα στη χώρα μας, όπως κάνει και η Μεγάλη Βρετανία με μίνιμουμ ποσό επένδυσης 150.000€
- Να γίνει μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 2% για αγορά διατηρητέων ακινήτων, ξενοδοχείων ή αγορά εκτάσεων που πρόκειται να κατασκευαστούν τουριστικά ακίνητα και να μην ελέγχετε το πόθεν έσχες από Έλληνες που αποδεδειγμένα επενδύσουν σε ακίνητα φέρνοντας χρήματα από το εξωτερικό.
- Να μην προχωρήσει σε φορολόγηση των αγροτεμαχίων και οικοπέδων γιατί θα είναι ένα άδικο και παράλογο μέτρο.
- Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να είναι κλιμακωτός ώστε να πληρώνουν όλοι και από λίγο εκτός από αυτούς οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα ή είναι άνεργοι με βεβαίωση από το Ταμείο Ανεργίας και κατέχουν μια μοναδική ιδιόκτητη κατοικία.
Οχι στο φόρο υπεραξίας.
"Ούτε στην σκέψη του Υπουργείου Οικονομικών δε θα πρέπει να είναι ο Φόρος Υπεραξίας ο οποίος επί Πρωθυπουργίας κου Μητσοτάκη πάγωσε την αγορά και απεσύρθη 4 μήνες αργότερα" σημειώνουν.
Ο συγκεκριμένος φόρος δε μπορεί να λειτουργήσει, προσθέτουν, για πολλούς λόγους:
- Διαφορές αντικειμενικών - πραγματικών αξιών
- Περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες και είναι με συγκριτικά στοιχεία
- Καθοδική πορεία τιμών με αποτέλεσμα οι πραγματικές τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από τις αντικειμενικές και βέβαια, αυτός ο φόρος που θα λέγεται Φόρος του Πωλητού στην πραγματικότητα θα προστίθεται στην αξία του πωλούμενου ακινήτου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τιμή των ακινήτων και να μπαίνει ταφόπλακα στην ίδια παγωμένη κτηματαγορά.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι κράτος πρέπει να βρει τρόπους και κίνητρα για να αυξήσει την ρευστότητα στην αγορά, να διευκολύνει τους τραπεζικούς δανεισμούς, να επιχορηγήσει κλάδους που έχουν πρόβλημα, και το σημαντικότερο να αλλάξει την αρνητική ψυχολογία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην χώρα μας, η οποία μειώνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.