Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Φωτιά» στα ακίνητα από εσωτερική μετανάστευση.



Αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που αγοράζουν σε χαμηλές τιμές σπίτια και οικόπεδα στην επαρχία.
Εκεί που όλοι περίμεναν επι?στροφή στο κέντρο της Αθήνας, ξαφνικά η οικονομική κρίση ανατρέπει τα δεδομένα και η στροφή γίνεται εκτός Αττικής. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν κτηματομεσιτικά γραφεία, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για σπίτια, κυρίως παλαιά, στην ελληνική ύπαιθρο. Οι τιμές είναι ελκυστικές, αφού έχουν καταγραφεί και μειώσεις πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια.
«Εσωτερική μετανάστευση», η οποία ακόμη δεν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις αλλά είναι αξιοσημείωτη, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και στην αγορά ακινήτων. Η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι κάτοικοι μεγάλων πόλεων, κυρίως της Αθήνας, τους αναγκάζει να στραφούν στην αναζήτηση νέων ευκαιριών στην ελληνική επαρχία. Ενας ανυπολόγιστος αριθμός Ελλήνων και μεταναστών, έχουν εγκαταλείψει τις αστικές περιοχές, πουλάνε τα ακίνητά τους ή ξενοικιάζουν και στρέφονται στην αγορά ή μίσθωση σπιτιών σε πόλεις και χωριά της περιφέρειας.
Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός πολιτών που αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό, στρέφονται στη γεωργία, τις βιολογικές καλλιέργειες και σε επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Αυτοί εγκαταλείπουν την Αθήνα και εγκαθίστανται μόνιμα σε άλλες περιοχές. Κρήτη, Θεσσαλία, Ευρυτανία, Πελοπόννησος, Εύβοια και Βοιωτία είναι οι βασικότεροι νομοί στους οποίους παρατηρείται σχετική αύξηση της ζήτησης από ανθρώπους οι οποίοι σκέφτονται να αλλάξουν εντελώς τη ζωή τους.
Αλλαγές
Μιλώντας στην «Ημερησία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στ. Παραδιάς, επισημαίνει ότι «δεν μιλάμε για γενικευμένο φαινόμενο, υπάρχει μια τάση, αλλά δεν μπορούμε με τίποτε να πούμε ότι συμβαίνουν ραγδαίες αλλαγές». Ο κ. Παραδιάς πάντως εκφράζει φόβους για την επόμενη χρονιά, όταν το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί σημαντικά. «Τι θα γίνει με χιλιάδες νοικοκυριά που δεν θα έχουν να πληρώσουν κοινόχρηστα. Και τι θα γίνει με ιδιοκτήτες που θα βρεθούν μπροστά σε «φέσια» από ενοικιαστές με οικονομική αδυναμία ή και κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές. Θα γίνουμε? μπαταχτσής para­dice» τονίζει χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η στροφή σε αγορές ακινήτων στην επαρχία, τυγχάνει να γίνεται σε μια περίοδο όπου υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες, τόσο σε κατοικίες, όσο και σε οικόπεδα.
Ειδικά σε σπίτια παλαιά, σε πολλές περιοχές της περιφέρειας παρατηρείται το φαινόμενο της αγοράς και ανακαίνισής τους. Επίσης, Αθηναίοι που εγκαταλείπουν την πόλη επιστρέφουν στις πατρίδες τους, ανακαινίζουν τα πατρικά τους και μένουν μόνιμα στην επαρχία. Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν υποχωρήσει την τελευταία τριετία έως και 70%. Εκτιμάται ότι στην επαρχία, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα απούλητα νεόδμητα σπίτια ξεπερνούν τις 50.000.
Υπάρχουν και χιλιάδες παλαιά διαμερίσματα και μονοκατοικίες οι οποίες βρίσκονται στα αζήτητα για πολύ καιρό, αν και μισθώνονται κυρίως σε φοιτητές. Συνολικά, όμως, υπερβαίνουν ακόμη και τα 150.000 τα σπίτια που είναι προσφερόμενα προς πώληση. Την επαρχία «σώζει» από την οριστική κατάρρευση το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης, το οποίο ξεπερνά το 90% στις αγροτικές περιοχές και είναι γύρω στο 80% στις αστικές περιοχές. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται ραγδαία αύξηση της προσφοράς.
Μετανάστες
Εκεί βρίσκονται οι «πρόθυμοι» εσωτερικοί μετανάστες και αγοράζουν όσο - όσο. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναφέρουν κτηματομεσίτες για νεόδμητα διαμερίσματα στη Λάρισα που πωλούνται 400 ευρώ το τετραγωνικό φθηνότερα από πέρυσι ή ποσοστό 25% ή ακόμη και πώληση «πακέτων» καινούργιων σπιτιών από εργολάβους σε τιμές έως και 40% χαμηλότερες, αρκεί να πωληθούν όλα μαζί ώστε να αποκτήσει ρευστότητα ο κατασκευαστής. Τα στοιχεία που δίνουν κτηματομεσίτες για την πτώση των συμφωνιών είναι χαρακτηριστικά του προβλήματος που υπάρχει. Στο Ηράκλειο της Κρήτης η πτώση έχει ξεπεράσει το 65%, στο Βόλο αγγίζει το 60%, στη Δυτική Ελλάδα σε ορισμένες περιοχές είναι κοντά στο 70%. Στη Λάρισα οι αγοραπωλησίες έχουν βουτήξει πάνω από 60%, στην Κοζάνη πάνω από 55%, στα Ιωάννινα είναι κάπως καλύτερα με 45% πτώση. Στην Πελοπόννησο το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού η Πάτρα διαθέτει πολλές εκατοντάδες ακίνητα απούλητα και οι συμφωνίες έχουν μειωθεί πάνω από 60%.
Υποχώρηση των τιμών
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων απευθύνουν κραυγή απόγνωσης και δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων, ειδικά εκείνοι που διαθέτουν καταστήματα και γραφεία τα οποία είναι ξενοίκιαστα και δεν αποδίδουν έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραδοσιακοί δρόμοι σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας έχουν γεμίσει με «λουκέτα», παρά το γεγονός ότι καταγράφεται υποχώρηση των μισθωμάτων πάνω από 30%. Μεσίτες της επαρχίας επισημαίνουν ότι αν και είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για μεταναστευτικό κύμα, εντούτοις, υπάρχουν σημάδια μικρής ανάκαμψης της ζήτησης, έστω κι αν αφορά σε ακίνητα αξίας από 50.000 έως 120.000 ευρώ
Πηγή www.imerisia.gr