Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Φοροαπαλλαγή για α' κατοικία και σε ευρωπαίους πολίτες.



Μια πολύ σημαντική απόφαση, που μπορεί να αποδειχθεί και καλό νέο για την ελληνική κτηματαγορά, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μετά που προσφυγή που έγινε, το δικαστήριο μέμφεται την Ελλάδα για τη φορολογική της πολιτική σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία.
Τονίζει ότι η φορολογική απαλλαγή για αγορά α' κατοικίας μόνο για Ελληνες που είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας ή κατ' εξαίρεση για τους ομογενείς που έχουν εργαστεί πάνω από 6 χρόνια στο εξωτερικό, δεν είναι σύμφωνη με τον κοινοτικό δίκαιο. Κι αυτό διότι δεν είναι δίκαιη ως προς τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες.
Λέει δηλαδή ότι η φοροαπαλλαγή πρέπει να ισχύσει και για τους άλλους Ευρωπαίους που θέλουν να αγοράσουν πρώτη κατοικία στην Ελλάδα. Κι όταν εννοεί πρώτη κατοικία δε συμπεριλαμβάνει και κάποιο σπίτι που θα έχει στην πατρίδα του ένας αλλοδαπός. Θα μπορούσε δηλαδή να έρθει στην ΕΛλάδα να αγοράσει α' κατοικία έστω κι αν στην πατρίδα του έχει σπίτι.
Το δικαστήριο διατάσσει ουσιαστικά την ΕΛλάδα να συμμορφωθεί και να δώσει τη φορο-απαλλαγή και στους ευρωπαίους υπήκοους. Το σενάριο αυτό μπορεί να φέρει ένα ικανοποιητικό αριθμό αγοραστών από το εξωτερικό που θα μπορούν να αγοράσουν ένα σπίτι στη χώρα μας με μηδενικό φόρο μεταβίβασης και φυσικά μέχρι κάποιου ποσού, όπως ορίζει ο νόμος.Πηγή www.ered.gr