Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011
Μέτρα-ασπιρίνες και πάλι σε μια βαθιά άρρωστη αγορά.
Η επί 2ετία αναστολή «πόθεν έσχες» δεν αρκεί για την ανάκαμψη της οικοδομής
Του Νικου Χ. Ρουσανογλου
Θετική εξέλιξη για την αγορά κατοικίας έκριναν φορείς της αγοράς την αναστολή της εφαρμογής του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία την προσεχή διετία, όπως αυτή ανακοινώθηκε πρόσφατα από το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο εκτιμούν ότι το μέτρο από μόνο του δεν είναι ικανό να έχει κάποια ουσιαστική θετική επίδραση στη ζήτηση. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, κ. Γιάννης Ρεβύθης, για να υπάρξει τόνωση του οικοδομικού κλάδου και να αναθερμανθεί η αγορά ακινήτων, «είναι αναγκαίο να επεκταθεί καταρχάς η αναστολή του πόθεν έσχες για όσο ισχύει το Μνημόνιο για την αγορά οποιουδήποτε ακινήτου αξίας έως 1 εκατ. ευρώ».
Ασφαλώς, επί της ουσίας, αν εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε ουσιαστικά το «μαύρο χρήμα», επομένως μάλλον δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρή πρόταση από επίσημο φορέα. Ωστόσο, άλλες προτάσεις που διατυπώθηκαν από τον κ. Ρεβύθη, όπως η κλιμάκωση του φόρου μεταβίβασης ανάλογα με την αξία του ακινήτου (σήμερα είναι στο 10%), με παράλληλη αύξηση των αφορολόγητων ορίων που ισχύουν σήμερα, όπως επίσης και το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για τουλάχιστον τρία χρόνια, με παράλληλη μείωση των συντελεστών εμπορικότητας (λόγω της μείωσης των τιμών στα εμπορικά ακίνητα), έχουν περισσότερο νόημα στη σημερινή συγκυρία. Αποτελούν μέτρα φοροελάφρυνσης ενός κλάδου που έχει υποστεί «βάναυση» φορολογική επιβάρυνση τα τελευταία χρόνια, τόσο κατά το στάδιο της αγοραπωλησίας ενός ακινήτου, όσο και αργότερα κατά την κατοχή και χρήση ή εκμετάλλευσή του (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΦΜΑΠ).
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Ιατρού, γενικό διευθυντή της Coldwell Banker Hellas, του νεοσύστατου δικτύου μεσιτικών γραφείων, η αναστολή του πόθεν έσχες «σίγουρα είναι μια απόφαση που θα ωφελήσει αυτή τη δύσκολη ώρα την κτηματαγορά και θα ρίξει χρήμα σε μια εποχή που λείπει από την αγορά, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να ξαναδούμε συνολικά το εύρος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν, φορολογικές, πολεοδομικές κ.ά, ώστε να ξαναπάρει πραγματικά μπροστά η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας που είναι η οικοδομή». Στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τον μεσιτικό κλάδο, περιλαμβάνονται επίσης μέτρα, όπως η απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης ή μείωσή του κατά 50% για αγορά διατηρητέων κτιρίων που αποδεδειγμένα ανακαινιστούν εντός τριετίας, για αγορά αγροτικής γης που αποδεδειγμένα καλλιεργείται από αυτόν που την αγοράζει και μείωση του φόρου μεταβίβασης κατά 50% για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης. Ανάλογη μείωση φόρου ζητείται και για όσους Ελληνες αγοράσουν ακίνητα με τη χρήση επαναπατρισθέντων κεφαλαίων.
Υποχώρηση τιμών
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν την πορεία αποκλιμάκωσης, αν και όχι με τον ρυθμό που θα περίμενε κανείς, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τιμές υποχώρησαν κατά 4,3% κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ σε αντίθεση με την τάση που είχε καθιερωθεί καθόλη τη διάρκεια του 2009 και μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2010, πλέον τα νεόδμητα ακίνητα είναι εκείνα που καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Συγκεκριμένα, η υποχώρηση των τιμών των νεόδμητων διαμορφώθηκε σε 5,2% κατά το τρίτο τρίμηνο (σε ετήσια βάση), έναντι 3,7% των παλαιότερων ακινήτων.
Πάντως, σε επίπεδο εννεαμήνου, η πτώση των νεόδμητων δεν ξεπέρασε το 3,1%, έναντι μείωσης 3,9% των παλαιότερων ακινήτων. Οσον αφορά την πορεία των τιμών ανά γεωγραφική περιοχή, προκύπτει ότι η Αθήνα έχει ακόμα μεγαλύτερες «αντοχές», με τις τιμές να υποχωρούν κατά 3,1% κατά το τρίμηνο (σε ετήσια βάση), έναντι μείωσης κατά 9,7% στη Θεσσαλονίκη και 5,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ στο υπόλοιπο της χώρας (κυρίως εξοχικά ακίνητα), η μείωση δεν ξεπέρασε το 2,7%. Ως εκ τούτου, η πτώση των τιμών κατά το εννεάμηνο ήταν μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη (μέση ετήσια μεταβολή -6,4%), συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας και ιδίως την Αττική.
Πτώση σημείωσαν κατά το τρίτο τρίμηνο και οι συναλλαγές, ο αριθμός των οποίων περιορίστηκε σε 16.000, έναντι 18.500 και 24.400 κατά τα προηγούμενα τρίμηνα (δεύτερο και πρώτο αντίστοιχα), ενώ μειωμένος κατά 1,4% σε ετήσια βάση ήταν τόσο ο όγκος (σε τ.μ.), όσο και η αξία των συναλλαγών (-8,6%). Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την επιδείνωση της εικόνας της αγοράς κατοικίας, με αποτέλεσμα και ο κλάδος των μεσιτών να αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης, με πολλά γραφεία να κλείνουν. Στο πλαίσιο αυτό, η Coldwell Banker Hellas, φιλοδοξεί να προσελκύσει στο δίκτυό της τους μεσίτες εκείνους που αναζητούν την ασφάλεια που παρέχει μια τέτοια ένωση μεσιτικών γραφείων, αλλά και τη σχετική υποστήριξη. Σύμφωνα με τον κ. Ιατρού, τα δύο βασικά σημεία στα οποία εστιάζει το νέο δίκτυο είναι ο επαγγελματισμός (κάτι που συχνά λείπει από τον κλάδο) και η εξυπηρέτηση των πελατών.
Πηγή www.kathimerini.gr