Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ξέφραγο αμπέλι ο κλάδος των εκτιμητών ακινήτων.



Η ορθή εκτίμηση των ακινήτων είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες αλλά και για το ίδιο το κράτος, το οποίο διαθέτει τεράστια περιουσία.
Ο χώρος των εκτιμητών ακινήτων, ενός ιδιαίτερα κρίσιμου τομέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, είναι σήμερα «ξέφραγο αμπέλι» και πρέπει η πολιτεία, πέραν του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, να κατανοήσει την ανάγκη θεσμοθέτησής του. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα ημερίδας που διεξήγαγε πρόσφατα το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής με θέμα το ρόλο του καταρτισμένου εκτιμητή στα πλαίσια των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.
Οπως ανέφεραν οι ομιλητές, η σημασία της ορθής εκτίμησης των ακινήτων είναι πολύ σημαντική για τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες αλλά και για το ίδιο το κράτος το οποίο διαθέτει τεράστια περιουσία. Λανθασμένες εκτιμήσεις από ανεπαρκείς ή άπειρους εκτιμητές μπορούν να προκαλέσουν οικονομική ζημιά σε μια εταιρεία που διαθέτει ακίνητα και θέλει να μάθει την αξία τους. Ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία, οι αξίες των ακινήτων των επιχειρήσεων έχουν διαφοροποιηθεί και το ποσοστό της διαφοροποίησης μπορεί να είναι σημαντικό. Επομένως, απαιτούνται νέες εκτιμήσεις που να απεικονίζουν την τρέχουσα κατάσταση κι όχι παλαιότερη.
Τι χρειάζεται
Σύμφωνα με τις απόψεις που ακούστηκαν στην ημερίδα, ένας καταρτισμένος εκτιμητής πρέπει κατά τα πρότυπα:
•Να έχει κατάλληλο δίπλωμα ή μεταπτυχιακό και πείρα τουλάχιστον δύο ετών.
•Να γνωρίζει την αγορά της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται και ειδικότερα του χώρου της ειδικότητάς του.
•Να είναι μέλος Εθνικού επαγγελματικού Οργανισμού Εκτιμητών εφόσον το προβλέπει η νομοθεσία της χώρας.
•Να έχει ένα κατάλληλο δίπλωμα ή μεταπτυχιακό τίτλο από ένα αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, να έχει μεταπτυχιακή πείρα τουλάχιστον δύο ετών και να μπορεί να αποδείξει ότι έχει διατηρήσει και εμπλουτίσει τις επαγγελματικές του γνώσεις μέσα από σχετικά προγράμματα συνεχούς μετεκπαίδευσης.
•Να πληροί όλες τις νομικές ή άλλες προδιαγραφές, ηθικές και συμβατικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την ανάθεση. Πηγή www.imerisia.gr