Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Η ύφεση πλήττει τη ζήτηση στην πορτογαλική αγορά κατοικίας.



Σε πτωτική πορεία αναμένεται να εισέλθει αρχής γενομένης από τον επόμενο χρόνο η αγορά κατοικίας της Πορτογαλίας, καθώς, όπως αναφέρει έρευνα του RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει, τη στιγμή που η προσφορά νέων ακινήτων κινείται ανοδικά. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις απόψεις που εξέφρασαν στην έρευνα τόσο εκπρόσωποι των μεσιτών, όσο και των εταιρειών ανάπτυξης κατοικιών.
Η τάση αντιστροφής της ισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση είναι ο κύριος λόγος της απαισιοδοξίας των φορέων της αγοράς, τόσο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο όσο και σε μακροπρόθεσμο. Τη χειρότερη εικόνα αναφορικά με τις προσδοκίες των επαγγελματιών του κλάδου εμφανίζει η Λισσαβώνα, όπου αναμένονται οι μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών, ενώ έπεται το κέντρο του Οπόρτο, της έτερης μεγάλης πόλης της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Ρικάρντο Γκιμαράες, που συμμετείχε στην επιμέλεια της έρευνας για λογαριασμό του RICS, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία της αγοράς είναι αρνητικές.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η πρόσφατη έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας του προϋπολογισμού της χώρας για το 2011 δεν ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές, σχετικά με το εξωτερικό χρέος της Πορτογαλίας και το δημοσιονομικό έλλειμμα, εξέλιξη που με τη σειρά της επιδρά αρνητικά και στον κλάδο των ακινήτων. Παρ' όλα αυτά, άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι τον τελευταίο χρόνο η αγορά κινήθηκε καλύτερα από τα αναμενόμενα, αν αναλογιστεί κανείς την αβεβαιότητα που επικρατούσε στις αρχές του 2010. Καθώς εξελισσόταν η χρονιά, όσοι προσδοκούσαν σε εκπτώσεις της τάξεως του 50%, ανάλογες εκείνων που καταγράφηκαν στην Ισπανία, διαψεύστηκαν, με αποτέλεσμα από τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου και μετά, η αγορά να επανέλθει σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, αν και τα αυξημένα επιτόκια και τα αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης κατέστησαν την απόκτηση κατοικίας δυσκολότερη.
Πηγή www.kathimerini.gr