Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Βουλγαρία: Τα διαμερίσματα με δύο δωμάτια στην κορυφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.




Στην πόλη της Σόφιας, η τιμή ενός τετραγωνικού μέτρου σε ένα διαμέρισμα με δύο δωμάτια διαμορφώθηκε σε 731 ευρώ, στη Βάρνα σε 719 ευρώ και στο Πλόβντιβ σε 551 ευρώ.
Στην κορυφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των Βούλγαρων το 2010, βρέθηκαν τα διαμερίσματα με δύο δωμάτια, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε εκπρόσωπος της εταιρίας Address, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η εκτελεστική διευθύντρια της εταιρίας, Τσβετελίνα Τάσεβα επισήμανε ότι οι τιμές των (οικιστικών) ακινήτων σε τέσσερις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας κατέγραψαν, πέρυσι, μείωση που κυμάνθηκε από 4% έως 6% (Σόφια, Βάρνα, Μπουργκάς και Πλόβντιβ).
Ο μέσος όρος της μείωσης των τιμών των ακινήτων στη Βουλγαρία το 2010 διαμορφώθηκε στο 8,6%, είπε το στέλεχος της εταιρίας Κάλοιγαν Μπογκντάνοφ. Η μείωση των τιμών στη Σόφια "άγγιξε" το 6,37%, στο Πλόβντιβ το 6,35%, τη Βάρνα το 5% και το Μπουργκάς το 4,4%.


Στην πόλη της Σόφιας, η τιμή ενός τετραγωνικού μέτρου σε ένα διαμέρισμα με δύο δωμάτια διαμορφώθηκε σε 731 ευρώ, στη Βάρνα σε 719 ευρώ και στο Πλόβντιβ σε 551 ευρώ.

Το 2010, οι αγορές κατοικιών αντιστοιχούν στο 6,2% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των ακινήτων. Η ζήτηση για τα διαμερίσματα με δύο δωμάτια ήταν υψηλότερη, καθώς οι αγοραπωλησίες συνιστούν το 38% του συνόλου που καταγράφηκε το 2010.

Η ζήτηση για γραφειακούς χώρους ήταν ιδιαίτερα μικρή, εξαιτίας της επιφύλαξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επενδύσουν σε ακίνητα με το ρευστό που διαθέτουν.

Το 2011, είπε η κ. Τάσεβα, οι πωλητές θα επιχειρήσουν να πετύχουν την καλύτερη τιμή πώλησης του ακινήτου που διαθέτουν και οι επενδυτές, από την πλευρά τους, φιλοδοξούν να επανακτήσουν το μερίδιο αγοράς που απώλεσαν την τελευταία διετία, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Επίσης, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επιδιώξουν - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κ. Τάσεβα - να "ξεφορτωθούν" τα ακίνητα που πέρασαν στην κατοχή τους, έπειτα από κατασχέσεις.