Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Πρώτη κατοικία: μειώνουν τα τετραγωνικά για απαλλαγή από πόθεν έσχες.



Άνθρακες αποδεικνύεται τελικά ο… θησαυρός του μέτρου για την απαλλαγή από το πόθεν έσχες της απόκτης πρώτης κατοικίας για δύο χρόνια. Η εγκύκλιος, που απέστειλε προς τις εφορίες το υπουργείο οικονομικών, με οδηγίες για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, προβλέπει σημαντικές… περικοπές τόσο – και κυρίως - στα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, που απαλλάσσεται, όσο και στα χρήματα που θα καταβληθούν. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Με προφανή στόχο την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων, το μέτρο προβλέπει την απαλλαγή από το πόθεν έσχες της απόκτησης πρώτης κατοικίας, για σπίτια έως 120 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ΕΥΡΩ, για αγορές από τις 17 Δεκεμβρίου του 2010 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Σε περίπτωση, που το ακίνητο ξεπερνά ένα από τα δύο όρια, τότε ο φόρος υπολογίζεται επί της διαφοράς του εμβαδού ή της τιμής μείον του ορίου, που έχει τεθεί. Αν και τα δύο μεγέθη υπερβαίνουν τα όρια, τότε ο φόρος υπολογίζεται επί του μεγαλύτερου ποσού των δύο διαφορών. Επί ποιας βάσης, όμως, υπολογίζονται τα 120 τετραγωνικά μέτρα και το ποσό των 200.000 ΕΥΡΩ;
Εδώ αρχίζουν οι… εκπτώσεις. Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι για τον υπολογισμό της επιφάνειας:
- Δεν θα ληφθεί υπόψη το εμβαδόν εξωστών ή μπαλκονιών ή το ποσοστό που ανήκει στην ιδιοκτησία αυτή σε κοινόχρηστους χώρους,
- Δεν περιλαμβάνεται ο χώρος στάθμευσης στην πυλωτή ή στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. Προσοχή, όμως !
- Στα 120 τετραγωνικά μέτρα ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να υπολογίσει και την επιφάνεια των βοηθητικών χώρων, «που βρίσκονται σε λειτυοργική ενότητα με την κατοικία». Δηλαδή, της αποθήκης, του χώρου στάθμευσης, ακόμα και του λεβητοστασίου, της αποθήκης καυσίμων και του κλιμακοστασίου, αν οι χώροι αυτοί δεν είναι κοινόχρηστοι.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι όλα τα διαμερίσματα πωλούνται πλέον μαζί με αποθήκη, η οποία είναι τουλάχιστον 10 τ.μ., η απαλλασσόμενη από πόθεν έσχες επιφάνεια της - επί της ουσίας - κατοικίας (του αναγκαίου χώρου, δηλαδή, για τη διαμονή του αγοραστή) μειώνεται στα 110 τετραγωνικά. Αν, μάλιστα, το διαμέρισμα έχει και δικό του γκαράζ (ως κλειστός χώρος και όχι στην πυλωτή), το οποίο είναι τουλάχιστον 15 τ.μ., τότε η απαλλαγή από το πόθεν έσχες περιορίζεται μόλις στα 95 τετραγωνικά !
Σε ό,τι αφορά το καταβαλλόμενο ποσό, η απαλλαγή από το πόθεν έσχες ισχύει μόνο για την αγορά του ακινήτου της μετρητοίς. Αν κάποιος πάρει στεγαστικό δάνειο για να αγοράσει πρώτη κατοικία, διευκρινίζεται ότι οι τόκοι αποτελούν τεκμήριο για το δανειολήπτη. Και είναι απορίας άξιο πώς εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι είναι πολλοί αυτοί, που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ακίνητο τοις μετρητοίς. Εκτός και αν, με αυτό τον τρόπο, επιχειρεί ένα νέου… είδους «επαναπατρισμό» κεφαλαίων.
Πηγή:www.capital.gr