Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Έρχεται η αναγκαστική πτώση των τιμών των ακινήτων: Τι θα γίνει με τους δανειολήπτες;



Το έναυσμα για την μείωση των τιμών των ελληνικών ακινήτων δίνεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ορίζει ότι οι κατασκευαστές ακινήτων θα θεωρούνται ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών που κατασκευάζουν τρία χρόνια μετά την αποπεράτωση τους με ότι αυτό συνεπάγεται! Δηλαδή την φορολογική επιβάρυνση και την καταβολή ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ.
Οι κατασκευαστές μπορεί να έχουν θέσει τη δική τους «κόκκινη γραμμή» ζητώντας ο χρόνος κατά τον οποίο τα ακίνητα θα περνάνε στο όνομά τους σε πέντε αντί τριών ετών, αλλά το αρμόδιο υπουργείο δεν φαίνεται να συμφωνεί.
Το αποτέλεσμα είναι ότι από την ψήφιση του νόμου και ύστερα, οι κατασκευαστές θα βρεθούν να θεωρούνται μεγαλοϊδιοκτήτες. Πόσοι από αυτούς αντέχουν να επωμιστούν τα νέα βάρη, είναι άγνωστο.
Αυτό που πάντως προβλέπουν αρκετοί συνάδελφοί τους είναι ότι άμεσα, θα αναγκαστούν είτε να πωλήσουν τα ακίνητα φθηνότερα, είτε να τα ενοικιάσουν για να αποκτήσουν κάποια μορφή εισοδήματος που θα τους επιτρέψει να πληρω΄σουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος.
Αρκετοί κατασκευαστές, αλλά και ιδιοκτήτες, πιστεύουν ότι ο νόμος, που αναγκαστικά θα οδηγήσει στην συμπίεση των τιμών των ακινήτων, θα δώσει το έναυσμα για γενικευμένη πτώση των τιμών των διαθέσιμων ακινήτων αφού η «μπάλα» θα πάρει και τους απλούς ιδιώτες ιδιοκτήτες.
Εκείνοι, δυστυχώς, θα βρεθούν σε πολύ χειρότερη θέση! Να κατέχουν δηλαδή ακίνητα με μειωμένη αξία αλλά να πληρώνουν δόσεις για τα ακίνητα αυτά βάσει της –φουσκωμένης- τιμής στην οποία είχαν αγοραστεί μόλις μερικά χρόνια πριν.
Τότε που τα 40ετή δάνεια έμοιαζαν απλή υπόθεση. Τότε που όλοι, βέβαιοι ότι η ευμάρεια θα συνεχιστεί, υπέγραφαν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και σήμερα καλούνται να καταβάλουν σημαντικά αυξημένες δόσεις για …σημαντικά υποτιμημένα ακίνητα!
Μετά τις αποδοχές, η κρίση αγγίζει το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Έλληνα με ανυπολόγιστες συνέπειες! Πηγή www.isotimia.gr