Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ανοιξε "παράθυρο" για τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης.



Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει εκ νέου τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης η οποία έχει κριθεί εδώ και χρόνια αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η υπόθεση που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στα χέρια τους "παγωμένους" τίτλους μεταφοράς συντελεστή "ξεπαγώνει" έπειτα από απόφαση του Δ' τμήματος του Αρείου Πάγου με αφορμή ακίνητο που διεκδικούν δήμος και ιδιοκτήτες.
Παρ' ότι οι ανώτατοι δικαστές δεν εκφράζουν γνώμη σχετικά με τη Μεταφορά Συντελεστή, εντούτοις παραπέμπουν το πρόβλημα στην Ολομέλεια ως πρόβλημα γενικότερου ενδιαφέροντος. Η Ολομέλεια θα επανεξετάσει τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας και εφόσον καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα από το ΣτΕ, η υπόθεση θα οδηγηθεί -λόγω της σύγκρουσης- για οριστική επίλυση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Στη δίκη στον ΑΠ η αρεοπαγίτης Β. Θάνου πρότεινε να απορριφθεί η αναίρεση του Δήμου συμφωνώντας με την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι είναι αντισυνταγματικές και μη εφαρμοστέες οι διατάξεις του ν. 2300/95 αλλά και του μεταγενέστερου ν. 3044/02 (κατά το μέρος που αφορούν ακίνητα ρυμοτομούμενα για δημιουργία κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.). Η αρεοπαγιτική εισήγηση απέκρουσε τους ισχυρισμούς του Δήμου ότι έτσι παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία.
Ομως το Δ' τμήμα του Αρειου Πάγου δεν επανέλαβε τις θέσεις περί αντισυνταγματικότητας της νομοθεσίας και εκτιμώντας ότι τίθεται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια Αρείου Πάγου.
Πηγή www.ered.gr