Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

"Σκοτσέζικο ντους" στην αγορά ακινήτων.


Ως “σκοτσέζικο ντους” χαρακτηρίζουν τα μέτρα που έχουν πέσει στον τραπέζι για την αγορά ακινήτων, παράγοντες του κλάδου. Οπως επισημαίνουν, από τη μια υπάρχουν κινήσεις τόνωσης της αγοράς, αλλά από την άλλη, οι εισηγήσεις για αύξηση της φορολογίας ακινήτων και άμεσης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα αποτελέσουν “ταφόπλακα” για τον κλάδο.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την κατάργηση του πόθεν έσχες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για όλα τα ακίνητα, όχι μόνο για την πρώτη κατοικία, μπορεί να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά. Ειδικά στον τομέα της παραθεριστικής ή δεύτερης κατοικίας όπου εκτιμάται ότι μπορούν να “πέσουν” χρήματα από όσους τα έχουν σήμερα αλλά δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν.
Επίσης, ως θετικό χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς το σενάριο της “τακτοποίησης” των αυθαιρέτων σε συνδυασμό με αυστηρούς όρους ώστε να να μπει φρένο στο φαινόμενο. Εκτιμούν ότι θα σταματήσουν να είναι σε ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες και θα τονωθούν τα έσοδα του κράτους με 1,5 – 2 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, το... κρύο ντους στην κτηματαγορά ακούει στο όνομα νέοι φόροι.
Το σενάριο της έκτακτης εισφοράς για τους μεγαολοϊδιοκτήτες ακινήτων με αξία άνω των 400 χιλ. ευρώ αναμένεται να προκαλέσει μαζικό κύμα πώλησης τέτοιων ακινήτων χωρίς όμως να υπάρχουν και αγοραστές.
Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για την αγορά αν μειωθεί το αφορολόγητο από τα 400.000 ευρώ στα 300.000 ή και λιγότερο, διότι τότε στη φάκα της εφορίας θα πιαστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι θα πληρώνουν κάθε χρόνο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Το σοκ θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά μέσο όρο γύρω στο 30%. Διότι τότε εκτός από τις αγοραπωλησίες, θα επιβαρυνθούν με νέα χαράτσια και οι φόροι κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, τα έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου κ.λπ
Πηγή www.imerisia.gr