Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Διχασμένα τα στελέχη για το μέλλον της κτηματαγοράς.



H Tράπεζα της Ελλάδος αισιοδοξεί και προβλέπει ανάκαμψη από το 2012, δε συμβαίνει ωστόσο το ίδιο και με τα στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων που επισημαίνουν ότι δεν κινείται τίποτα προβλέποντας μάλιστα ότι και τα μεγαλεπήβολα σχέδια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι αδύνατο να αποδώσουν τα επόμενα δύο- τρία χρόνια.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι εφέτος θα υπάρξει περαιτέρω σταδιακή και όχι απότομη αποκλιμάκωση των τιμών στην κατοικία όπου αυτή την στιγμή η περιορισμένη ζήτηση αφορά μικρότερα σε αξία και μεγέθος αλλά και παλαιότερα ακίνητα.
Αυτά επισημάνθηκαν χθές κατά το επιστημονικό συνέδριο Διοίκησης, Διαχείρισης, Εκτίμησης και Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.) του Παντείου Πανεπιστημίου, μέσω του Κέντρου Έρευνας Ακίνητης Περιουσίας (Κ.Ε.Α.Π.), σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Ορκωτών Πραγματογνωμόνων της Μεγάλης Βρετανίας (R.I.C.S.).
Την απαισιοδοξία της αγοράς επιβεβαιώνει η τελευταία έρευνα της ΤτΕ στα μεγαλύτερα κτηματομεσιτικά γραφεία της χώρας, σύμφωνα με την οποία ποσοστό 80% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι τιμές στην κατοικία θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση το επόμενο τρίμηνο. Παρόλ'αυτά οι αναλυτές της ΤτΕ είναι αισιόδοξοι για το επόμενο έτος:
«Η πρώτη αγορά που θα ανακάμψει μόλις υπάρξουν τα πρώτα σημάδια ότι λαμβάνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα είναι η αγορά ακινήτων και με δεδομένο ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο μή περαιτέρω είναι θέμα χρόνου να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Μητράκος, επικεφαλής του τμήματος Μελετών της ΤτΕ, επισημαίνοντας επιπλέον ότι «ακόμη και σε αυτή την περίοδο της κρίσης υπάρχουν αγορές ακριβών ακινήτων με το σκεπτικό ότι το ακίνητο στην Ελλάδα είναι μία ασφαλής επένδυση».
Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων υπάρχει στροφή σε φθηνότερη επαγγελματική στέγη, αύξηση των μεγάλων ακινήτων που συνήθως μισθώνουν οι μεγάλοι του λιανεμπορίου (π.χ. για χώρους σούπερ μάρκετ) αλλά και αύξηση των κενών επαγγελματικών ακινήτων. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε, βρίσκονται σε δεινή θέση αν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, το 10% των Α.Ε. έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και 40% παρουσιάζει ζημιές.
Πηγή www.ered.gr