Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ξενοίκιαστο 1 στα 4 καταστήματα.



Η παρατεταμένη ύφεση, η εγκληματικότητα και η απομάκρυνση των κατοίκων από γκετοποιημένες περιοχές έχουν στην κυριολεξία απαξιώσει τα οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα της πρωτεύουσας σε επίπεδα υποτιμητικής κερδοσκοπίας, αναφέρει η ΕΣΕΕ.
Στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και στις γύρω περιοχές, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ είναι ενδεικτικό, ότι στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας τα ξενοίκιαστα ισόγεια καταστήματα ξεπερνούν το 25%, ενώ εάν προστεθούν οι στοές και τα καταστήματα πρώτου ορόφου, τότε προσεγγίζουμε το 50%.
Η ΕΣΕΕ στο πλαίσιο των δράσεων που σχεδιάζονται ώστε να αποκτήσει και πάλι το κέντρο της Αθήνας τον πολυλειτουργικό του χαρακτήρα, προτείνει τη δημιουργία υπαίθριων εμπορικών κέντρων στους παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους των πόλεων (city street malls) με την αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ, με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω ΣΔΙΤ, για τη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών ανάλογων των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων.
Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της ότι πραγματοποιείται ήδη η χαρτογράφηση και ψηφιακή αποτύπωση του εμπορίου στην Αθήνα και την Αττική από το ΕΜΠ και το Ινστιτούτο Ερευνών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ και τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής και καινοτόμου αυτής μελέτης του ΕΜΠ και του ΙΝΕΜΥ, θα παρουσιαστούν στις 27 Μαϊου 2011.
Τα συμπεράσματα της ειδικής μελέτης πιλοτικής χαρτογράφησης της χωροθέτησης και συγκέντρωσης του εμπορίου με κωδικό «ΓΕΩ-ΒΑΣΗ» θα είναι στη διάθεση όλων των φορέων αμέσως μετά την επίσημη παρουσίασή της
Πηγή www.ered.gr