Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Κρίσιμες αποφάσεις για την κτηματαγορά.



Κλειδώνουν εντός της εβδομάδας τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να βρει €6 δισ. μέσα στο 2011 αλλά και πάνω από €25 δισ. μέχρι το 2015. Η εβδομάδα είναι κρίσιμη και για την κτηματαγορά καθώς αναμένονται πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα κρίνουν εν πολλοίς της πορεία της αγοράς.
Από τη μια μελετάται η κατάργηση του πόθεν έσχες για όλα τα ακίνητα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι μια απόφαση που νομιμοποιεί μεν το μαύρο χρήμα, αλλά που δημιουργεί συνθήκες ρευστότητας στην αγορά. Επίσης, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί η ρύθμιση για τα αυθαίρετα και την "τακτοποίησή" τους που μπορεί να αποφέρει €1,5-€2 δισ.
Από την άλλη, όμως, αναμένονται και άσχημα μαντάτα. Ενα από αυτά είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς και πάλι στους ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων. Στα σενάρια, επίσης, η μείωση του αφορολόγητου από τα €400.000 ίσως και κάτω από €300.000 για επιβολή Φόρου Μεγάλης Περιουσίας.
Οσο για τις αντικειμενικές αξίες, αυτές μάλλον θα αυξηθούν από τον Σεπτέμβριο και θα είναι μια αύξηση κατά μέσο όρο 30%.
Πηγή www.ered.gr