Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Στα 182.000 ευρώ το μέσο κόστος της κατοικίας στη Βρετανία.



Μετά δέκα μήνες, οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία σταμάτησαν να υποχωρούν τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της HomeTrack. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος των κατοικιών διατηρήθηκε σε 153.000 στερλίνες (περίπου 182.000 ευρώ), όσο και τον Μάρτιο. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010, η πτώση αγγίζει το 3,3%, μέγεθος που συνιστά τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2009, όταν η βρετανική οικονομία εξερχόταν της ύφεσης.
Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της ανόδου των τιμών στο εγγύς μέλλον, ανακόπτοντας οριστικά την υποχώρηση των τελευταίων μηνών. Κύριος λόγος είναι η αύξηση της ζήτησης κατά 22% από τις αρχές του έτους.
Μάλιστα, τον Απρίλιο, οι τιμές στο Λονδίνο κατέγραψαν οριακή άνοδο (σε μηνιαία βάση) της τάξεως του 0,3%. Η ενίσχυση της ζήτησης σταδιακά θα υποχωρήσει, καθώς η μείωση των δημόσιων επενδύσεων, οι αυξήσεις στη φορολογία και η μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης θα έχουν αρνητική επίδραση στην αγορά κατοικίας.
Γι' αυτό αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των τιμών θα είναι μικρής έκτασης και δύσκολα αυτές θα διατηρηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι η προσφορά νέων κατοικιών συνεχίζει να αυξάνεται. Οι κατοικίες που βρίσκονται προς πώληση τον Μάρτιο ήταν αυξημένες κατά 5,2%, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Η τάση αυτή θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, πιέζοντας έτσι τις τιμές, συνθέτοντας το σκηνικό που θα επικρατήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Στον αντίποδα, οι πολυτελείς κατοικίες αξίας άνω του 1 εκατ. στερλίνων φαίνεται πως απολαμβάνουν μεγάλη απήχηση μεταξύ των επενδυτών, καθώς οι πωλήσεις τους το 2010 αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2006. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Lloyds TSB, το 2010 πωλήθηκαν 7.185 κατοικίες αξίας άνω του 1 εκατ. στερλινών, 54% περισσότερες από το 2009, ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2006, όταν η αύξηση είχε διαμορφωθεί σε 62%. Εστω κι έτσι όμως, οι πωλήσεις των σχετικών ακινήτων παρέμειναν σε επίπεδα 13% χαμηλότερα από το 2007, λίγο πριν από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οσον αφορά το μερίδιο που καταλαμβάνουν, αυτό διαμορφώνεται σε μόλις 1% του συνόλου των πωλήσεων κατοικιών της χώρας. Το Λονδίνο και οι νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας καλύπτουν το 83% των σχετικών πωλήσεων.
Πηγή www.kathimerini.gr