Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Στα... αζήτητα χιλιάδες ακριβά σπίτια.



Γέμισαν τα μεσιτικά γραφεία και οι εφημερίδες με αγγελίες ακριβών και πανάκριβων σπιτιών στα προάστια της Αθήνας και στα νησιά, κυρίως στη Μύκονο. Ο φόβος των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων, βγάζει προς πώληση χιλιάδες ακίνητα, κυρίως κατοικίες.
Οι ιδοκτήτες τους φοβούνται ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου για την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, κάτω από τα €400.000 και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα επιβαρύνει σημαντικά την περιουσία τους και σπεύδουν να την "ξεφορτωθούν". Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων εμπορικής αξίας από €500 χιλ. μέχρι €2 εκατ. , αλλά μεγάλη είναι η προσφορά και για ακόμη πιο ακριβά ακίνητα με πισίνες κι άλλες ανέσεις. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει γερό "χαράτσι" στις πισίνες ενώ και τα τεκμήρια διαβίωσης θα κάνουν πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους.
Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν βγει πολλά ακίνητα προς πώληση εξαιτίας και της φημολογίας για την οικονομία, αλλά και για τους φόρους που θα επιβληθούν.
Ωστόσο, τα περισσότερα από τα ακίνητα, ειδικά όσα έχουν αξία πάνω από €2 εκατ., μένουν στα αζήτητα για πολλούς μήνες. "Υπάρχουν κατοικίες που δεν πωλούνται ποτέ αν και η τιμή τους πέφτει σημαντικά. Δύσκολα να βρεθεί αγοραστής αυτή την εποχή", αναφέρει μεσίτης που έχει στο χαρτοφυλάκιό του ακίνητα στη Μύκονο.
Πάντως, οι τιμές στα πολύ ακριβά ακίνητα έχουν υποχωρήσει 20%-30%, χωρίς όμως να μπορούν να φέρουν αγοραστές. Ούτε Ελληνες ενδιαφερόμενοι υπάρχουν αλλά ούτε και ξένοι.
Πηγή www.ered.gr