Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

«Βουτιά» πάνω από 30% στις αγοραπωλησίες ακινήτων.



Το β' εξάμηνο του 2010 σε περιοχές με κτηματολόγιο πουλήθηκαν 22.401 ακίνητα έναντι 32.080 το αντίστοιχο διάστημα του 2009
Πτωτική τροχιά ακολουθούν εδώ και ένα περίπου χρόνο οι αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς και όλες οι σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις που αφορούν άλλου είδους μεταβιβάσεις λόγω γονικής παροχής, δωρεάς κ.λπ. Την καθοδική πορεία επιβεβαιώνουν στοιχεία που προέρχονται από συμβολαιογράφους και δικηγόρους, καθώς και άλλους φορείς (π.χ. του τραπεζικού τομέα) που παρακολουθούν από κοντά τις ανακατατάξεις στην αγορά των ακινήτων, που αυτή τη στιγμή με δεδομένη τη μεγάλη οικονομική κρίση φαίνεται πολύ δύσκολο να μπορέσει να αναθερμανθεί.
Ομως, ενώ διαπιστώνεται η μεγάλη δυσπραγία στις σχετικές συναλλαγές αλλά και σχετική υποχώρηση των τιμών σε διάφορες περιοχές, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει από το φθινόπωρο στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών (με στόχο να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα), κάτι που για πολλούς θα αποτελέσει τη χαριστική βολή. Ηδη κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη προσφυγή που θέτει ζήτημα συνταγματικών παραβιάσεων, όταν οι αντικειμενικές αξίες ανεβαίνουν δυσανάλογα σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης.
Στοιχεία
Τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία δείχνουν ότι το «κλείσιμο» του 2010 επιφύλαξε μεγάλη πτώση στις αγοραπωλησίες ακινήτων σε σύγκριση με το 2009. Με βάση στοιχεία που αφορούν αγοραπωλησίες σε περιοχές όπου λειτουργεί Κτηματολόγιο (αφορούν περίπου το 40% του συνόλου των ακινήτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις) οι αγοραπωλησίες ακινήτων ανήλθαν σε 22.401 το β΄ εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 είχαν ανέλθει σε 32.080, με συνέπεια να σημειωθεί μείωση σε ποσοστό περίπου 30%.
Οι νομικοί επισημαίνουν ότι η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη τους πρώτους μήνες του 2011. Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι διαπιστώνουν ακόμα μικρότερη σύναψη σχετικών συμβολαίων, όπως προκύπτει και από τον αριθμό των σχετικών παραστάσεων, που φθίνει σταδιακά. Οι συμβολαιογράφοι συγκεντρώνουν σχετικά στατιστικά στοιχεία για την καθίζηση της αγοράς, προκειμένου να αντικρούσουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στο πλαίσιο των συζητήσεων για αύξηση του αριθμού τους σε ποσοστό 10% - 20%, όπως έχει προβλεφθεί στον πρόσφατο νόμο 3919/11 για το «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».
Μεταβιβάσεις
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε κτηματογραφημένες περιοχές «έπεσαν» το 2009 κατά περίπου 14% σε σύγκριση με το 2008, ενώ στα τέλη του 2010 υπήρξε νέα πτώση κατά 13% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Συμβολαιογράφοι τονίζουν ότι η αγορά το 2011 είναι ακόμα πιο «πεσμένη», οι δωρεές και γονικές παροχές έχουν μειωθεί θεαματικά και γίνονται κυρίως από όσους θέλουν να «διώξουν» από πάνω τους περιουσιακά στοιχεία, ώστε να περιορίσουν τη φορολογική επιβάρυνση ή από όσους θέλουν να τη μεταβιβάσουν για να μη τη χάσουν, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, χρεών κ.λπ. Η μείωση του αριθμού των συμβολαίων που αφορούσαν αγοραπωλησίες ακινήτων κυμάνθηκε στο 9,8% στα τέλη του 2010, ενώ στο 13% ήταν η μείωση του αριθμού των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν. Οι μεγαλύτερες μειώσεις των μεταβιβασθέντων ακινήτων καταγράφηκαν στο Νότιο Αιγαίο και στην Αττική σε ποσοστά που άγγιξαν ή και ξεπέρασαν το 20%, ενώ μεγάλη μείωση διαπιστώθηκε και στην Κρήτη.
Μεγάλη πτώση στην κτηματαγορά
Οι αγοραπωλησίες ακινήτων το β' εξάμηνο 2010 μειώθηκαν 3%, ενώ χειρότερη ήταν η κατάσταση τους πρώτους μήνες του 2011
Οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε κτηματογραφημένες περιοχές «έπεσαν» το 2009 κατά 14%, ενώ στα τέλη του 2010 υπήρξε νέα πτώση κατά 13%
Οι μεγαλύτερες μειώσεις των μεταβιβασθέντων ακινήτων καταγράφηκαν στο Νότιο Αιγαίο και στην Αττική σε ποσοστά που άγγιξαν ή και ξεπέρασαν το 20%
Οι παραστάσεις των δικηγόρων στα συμβόλαια μειώθηκαν κατά 18% το 2009, ενώ το επόμενο έτος «έπεσαν» κατά 16,3%.
Πηγή www.imerisia.gr