Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Νέοι φόροι θα αποδεκατίσουν την αγορά ακινήτων.



Νέες επιβαρύνσεις αναμένεται να πλήξουν τα ακίνητα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών της χώρας. Δεδομένου ότι επί χρόνια η κατοχή ακίνητης περιουσίας αποτέλεσε πεδίον δόξης λαμπρόν για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων, κάτι ανάλογο αναμένεται εκ νέου, έστω κι αν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν πριν από έναν περίπου χρόνο, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχουν σημάνει τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών στην κτηματαγορά.
Σύμφωνα με τα μέτρα που μελετά το οικονομικό επιτελείο, περιλαμβάνονται η μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, που σήμερα ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Αυτά τα όρια θα μειωθούν κάτω από τις 150.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατον για κάποιον να αποφύγει τη φορολογία πρώτης κατοικίας, ιδίως αν πρόκειται για νεόδμητη κατοικία.
Αντίστοιχα, μείωση αναμένεται και για το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), που από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα, ίσως υποχωρήσει και κάτω από τις 300.000 ευρώ. Εφόσον υιοθετηθεί το εν λόγω μέτρο και ταυτόχρονα αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες, ώστε να προσεγγίσουν τις αγοραίες τιμές, είναι σαφές ότι ΦΑΠ θα καλούνται πλέον να καταβάλουν ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι ιδιοκτήτες απ' ό,τι σήμερα. Μάλιστα, ο εν λόγω φόρος θα είναι καταβλητέος άσχετα με το αν το ακίνητο χρησιμοποιείται ή παράγει έσοδα μέσω της εκμετάλλευσής του, ή ακόμα κι αν μπορεί ή όχι να αξιοποιηθεί στο μέλλον. Επιπλέον, για τους φορολογούμενους που σήμερα κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, ενδέχεται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά ανάλογη εκείνης του 2009. Η μοναδική ελάφρυνση θα αφορά την πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην απόκτηση κατοικιών από το 23% στο 18% ή 20%, ανάλογα με τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ που θα καθοριστεί. Σύμφωνα με τον ο κ. Ιωάννη Ρεβύθη, ήδη η φορολογία ακινήτων είναι μεγάλη και έχει οδηγήσει, σε συνδυασμό με την κρίση, σε ανεργία 50% στον κλάδο. Για παράδειγμα, επισημαίνεται ότι ο φόρος μεταβίβασης για αγορά ακινήτων (10%) είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, καθώς ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 4%, ενώ στη Μεγ. Βρετανία δεν ξεπερνά το 1%. Ως εκ τούτου, οι ξένοι επενδυτές απουσιάζουν από την εγχώρια αγορά.
Μεταξύ των μέτρων που προτείνουν οι μεσίτες για την τόνωση του κλάδου, περιλαμβάνονται η παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε ακίνητα, είτε τουριστικά είτε αστικά, η εκλογίκευση της φορολογικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών τους και η καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Επίσης, ο Σύλλογος Μεσιτών επαναφέρει την πρότασή του να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, εάν παράλληλα δεν μειωθούν όλοι οι φορολογικοί συντελεστές, σε συνδυασμό με τη μείωση στο 1/3 των φόρων, για όσους αγοράσουν ακίνητα με εισαγωγή χρημάτων από το εξωτερικό.
Οσον αφορά τη σκέψη επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς στους κατόχους ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, προτείνεται η επιμήκυνση της διαδικασίας τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έως τα τέλη του 2011 και παράλληλα η τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων σε όλα τα ακίνητα, εκτός από εκείνα που βρίσκονται σε αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους και σε δημόσιες δασικές περιοχές. Κατά τους μεσίτες τα έσοδα από ένα τέτοιο μέτρο θα ξεπερνούσαν τα 8 δισ. ευρώ.
Πηγή www.kathimerini.gr