Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Προσφυγή στο ΣΤΕ για τις αντικειμενικές αξίες.



Μια προσφυγή που μπορεί να αποτελέσει φραγμό στην επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, κατέθεσε στο ΣτΕ ο δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού και κάτοικοι της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 2 μήνες το υπουργείο Οικονομικών, εντελώς ξαφνικά, αύξησε τις αντικειμενικές αξίες σε όλο τον Δήμο σε ποσοστό 25% - 60% σε σύγκριση με την προηγούμενη του 2007 (από €3.250 - €6.250/τ.μ. αυξήθηκαν σε €4.500 - €10.000/τ.μ.) και σε συγκεκριμένη ζώνη κατά 95% (από €4.100 σε €8.000/τ.μ.). Η αύξηση χαρκτηρίστηκε σκανδαλώδης διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αντικειμενικές αξίες υπερέβησαν των εμπορικών, λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά.
Τώρα, με την προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθεί η σχετική αύξηση διότι δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι οι αντικειμενικές αναπροσαρμόστηκαν με βάση παλαιότερες μελέτες για την περιοχή και δεν ελήφθη υπ' όψη η σημερινή κατάσταση της κτηματαγοράς όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι το ΣτΕ έχει ακυρώσει δύο φορές στο παρελθόν αντίστοιχες αυξήσεις και μια τρίτη θα αλλάξει ριζικά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών που ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει το κράτος να λάβει υπόψη την πτώση τιμών κι έτσι να κάνει τις αυξήσεις, ή και τις μειώσεις όπου η εμπορική τιμή έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Πηγή www.ered.gr