Κυριακή 29 Μαΐου 2011

«Καυτό» καλοκαίρι για ιδιοκτήτες ακινήτων. Υποχρεωτικό από τις 9 Ιουλίου το ενεργειακό πιστοποιητικό.



Σε νέα έξοδα μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων καταμεσής του καλοκαιριού αν θέλουν να ενοικιάσουν ή να πωλήσουν κάποιο ακίνητο. Η ρύθμιση που εξαιρούσε τις μεμονωμένες ιδιοκτησίες εντός ενιαίου κτιρίου από την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού, λήγει στις 9 Ιουλίου και αναγκάζει τους ιδιοκτήτες που θέλουν να νοικιάσουν ή να πωλήσουν το ακίνητό τους, να καταβάλουν και 2.46 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο προκειμένου ο σχετικός επιθεωρητής να δώσει το «πράσινο φως».
Μέχρι και τις 8 Ιουλίου, το πιστοποιητικό γίνεται απαιτητό μόνο στην περίπτωση της πώλησης διαμερισμάτων και ενιαίων κτιρίων καθώς και για την ενοικίαση ενιαίου κτιρίου. Αρκετοί ιδιοκτήτες, που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, σπεύδουν έτσι να ολοκληρώσουν πωλήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων ή να κλείσουν τα νέα μισθώματα πριν την καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου να αποφύγουν την επιβάρυνση
Το νέο έξοδο έρχεται να προστεθεί στις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν και από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και αφορά όχι μόνο τα νεόδμητα αλλά και τα υφιστάμενα κτίρια.
Η έκδοση πιστοποιητικού αφορά τους ιδιοκτήτες που θέλουν να ενοικιάσουν κατοικία ή επαγγελματική στέγη αλλά για την ώρα περιορίζεται στις νέες μισθώσεις και όχι στις ανανεώσεις των υφιστάμενων.
Η οικονομική επιβάρυνση για τους κατόχους μπορεί να είναι σημαντική καθώς υποχρεωτική είναι η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης ακόμα και για τις εξοχικές κατοικίες αλλά και για τους τακτοποιημένους ημι-υπαίθριους χώρους των διαμερισμάτων που πολλές είναι ακόμα και υπερδιπλάσιοι των νόμιμων τετραγωνικών!
Ειδικότερα, στην περίπτωση μεζονέτας με δηλωμένα μόλις 80 τετραγωνικά μέτρα στο συμβόλαιο η οποία όμως έχει 150 τετραγωνικά υπόγειο και 20 τετραγωνικά μέτρα ημι-υπαίθριου, ο ενεργειακός έλεγχος υπολογίζεται στο σύνολο των τετραγωνικών, ήτοι 250 τ.μ και το κόστος φτάνει τα 615 ευρώ.
Μετά το πέρας του ελέγχου, ο επιθεωρητής θα προβαίνει και σε συστάσεις προς τον ιδιοκτήτη, αναφορικά με την ενεργειακή βελτίωση του ακινήτου τις οποίες, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να εφαρμόσει. Σύμφωνα με μηχανικούς, το κόστος αναβάθμισης ενός παλαιού διαμερίσματος μπορεί να ξεκινά από τα 5.000 και να φτάνει και τα 10.000 ευρώ, ανάλογα με το εμβαδό ενώ για μονοκατοικίες, το ποσό μπορεί να είναι πολλαπλάσιο!
Ο ιδιοκτήτης πάντως θα πρέπει υποχρεωτικά να προβεί τουλάχιστον στην ενεργειακή αποτύπωση του κτιρίου του αφού διαφορετικά δεν θα μπορεί να καταθέσει τα νέα συμβόλαια ενοικίασης ή πώλησης στην εφορία.
Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που θα εκδοθεί, θα ισχύει για δέκα χρόνια με μοναδική εξαίρεση την πιθανή εκτέλεση σημαντικών εργασιών στο ακίνητο οπότε και θα απαιτηθεί ο εκ νέου έλεγχός του και η έκδοση καινούργιου.
Ειδικά για τα ακίνητα που κατασκευάζονται τώρα ή που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα ελέγχουν εάν το κτίριο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η στη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης. Αν διαπιστωθούν παρεκκλίσεις, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις μέσα σε δώδεκα μήνες, οπότε και θα εκδοθεί νέο πιστοποιητικό.
Τι εξαιρείται της ενεργειακής καταγραφής
Κτίρια με συνολική επιφάνεια κάτω των 50 τ.μ.
Οικόπεδα και αγροτεμάχια χωρίς κτίσματα.
Κατεδαφιστέα κτίσματα
Γονικές παροχές, δωρεές, αποδοχές κληρονομιάς ακινήτων με κτίσματα.
Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια (εργοστάσια, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ)
Κόστος έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού (με ΦΠΑ)
-Διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.
-Μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.ν. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
-Ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
-Επαγγελματικοί και λοιποί χώροι πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ / τ.μ.
Τι χρειάζεται για την έκδοση του πιστοποιητικού
Αρχιτεκτονικά Ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια του κτιρίου.
Μελέτες: αρχιτεκτονικές, θέρμανσης, θερμομόνωσης, ενεργειακής απόδοσης
Αρχείο συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων (καυστήρας κλπ).
Καταναλώσεις ενέργειας αποδεικνυόμενες από λογαριασμούς
Πηγή www.isotimia.gr