Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ - Βόμβα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.




«Βόμβα» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων, που έχουν πέσει θύματα κακοπληρωτών, ρίχνουν οι προτάσεις ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι αλλαγές που έχουν κατατεθεί ξηλώνουν προηγούμενες διατάξεις, οι οποίες προέβλεπαν την άμεση έξωση των «φεσατζήδων» από το ακίνητο αλλά και δικαστικές διαδικασίες-εξπρές, ώστε να υποχρεωθεί ο ενοικιαστής να καταβάλει ενοίκια, κοινόχρηστα και άλλους λογαριασμούς που δεν πληρώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών, οι οποίοι κατέθεσαν σειρά προτάσεων στην επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο αρεοπαγίτης Ιωάννης Χαμηλοθώρης. Η επιτροπή συνεδρίασε ξανά τα προηγούμενα 24ωρα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται νέες αλλαγές στις προτάσεις που είχαν κατατεθεί.

Χρέη εκατ. ευρώ
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), δικηγόρος, Στράτος Παραδιάς, το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, αφού τους οφείλονται εκατομμύρια ευρώ σε μισθώματα και κοινόχρηστα. «Το ένα τρίτο των κακοπληρωτών αφορά ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν και τα δύο τρίτα τους κατ' επάγγελμα φεσατζήδες που ενοικιάζουν ένα ακίνητο σχεδιάζοντας να μην πληρώσουν ποτέ και εκμεταλλευόμενοι τα παράθυρα του νόμου», τονίζει.


Το 2012 είχαν θεσπιστεί αυστηροί κανόνες για τον περιορισμό του φαινομένου αλλά και της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης μπορούσε να καταθέσει αίτηση στο δικαστήριο, αφού είχε επιδώσει εξώδικο στον κακοπληρωτή ένα μήνα νωρίτερα. Παράλληλα, δίνονταν προθεσμία 15 ημερών για την καταβολή των οφειλομένων, ενώ μειωνόταν και ο χρόνος που χρειάζονταν τα δικαστήρια για την έκδοση αποφάσεων.

Ο κ. Παραδιάς κάνει λόγο για ανοσιούργημα που δεν πρέπει να ισχύσει, διότι θα είναι «η χαρά των φεσατζήδων. Τρομάξαμε να αντιμετωπίσουμε τους παλιανθρώπους που δεν πληρώνουν επειδή δεν θέλουν», επισημαίνει και καταλήγει: «Οι ιδιοκτήτες δεν έκαναν έξωση σε κανέναν ενοικιαστή που είχε οικονομική αδυναμία να πληρώσει. Αυτό εκμεταλλεύονται και οι επαγγελματίες κακοπληρωτές». Οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, που ανατρέπουν κάθε έννοια απλοποίησης και επιτάχυνσης, είναι περιληπτικά οι εξής:


• Δίνεται δίμηνη προθεσμία «πληρωμής» των οφειλών από την κοινοποίηση εξωδίκου, αντί της 15μερης που ίσχυε μέχρι σήμερα. Με το νέο σύστημα ο κακοπληρωτής θα έχει διορία ενός μήνα για να καταβάλει τα ενοίκια, ενώ θα μπορεί να μείνει κι επιπλέον ένα μήνα χωρίς να πληρώσει. Αν περάσει το δίμηνο ο ιδιοκτήτης καταθέτει στο δικαστήριο αίτηση για την απόδοση μισθίου μαζί με την εξώδικη διαμαρτυρία. Ο δικαστής εκδίδει τη διαταγή απόδοσης μισθίου, η οποία πρέπει να κοινοποιηθεί στον ενοικιαστή. Με την επίδοση της διαταγής απόδοσης μισθίου, ο ενοικιαστής έχει διορία τριάντα ημερών προκειμένου να εξοφλήσει τα οφειλόμενα μισθώματα. Εφόσον δεν το πράξει, η διαταγή αποτελεί εκτελεστό τίτλο και μπορεί να εκτελεστεί η έξωση με δικαστικό επιμελητή. Με το νέο σύστημα η όλη διαδικασία καθυστερεί κατά έναν μήνα.

• Το εξώδικο πρέπει να κοινοποιείται και σε κάθε επόμενη δυστροπία και δύο φορές όταν υπάρχουν συνοικούντες σύζυγοι, πολλές φορές με θυροκολλήσεις, κάτι που δημιουργεί απίστευτες καταστάσεις και ατέλειωτη γραφειοκρατία.

• Καταργείται η άμεση εκτελεστότητα της διαταγής απόδοσης με την παράλογη προσθήκη μιας ακόμη υποχρεωτικής κοινοποίησης αντιγράφου της «προς γνώση», σε αντίθεση με τη διαταγή πληρωμής που είναι πάντοτε άμεσα εκτελεστή.

• Επιμήκυνση του χρόνου έναρξης εκτελεστότητάς της μετά 30 ημέρες (αντί των 20), παρά το γεγονός ότι η προθεσμία ανακοπής παραμένει στις 15 εργάσιμες ημέρες (δηλαδή 20 ημερολογιακές).

• Μεταφορά (επαναφορά) της αρμοδιότητας για τις μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία. Το Πρωτοδικείο Αθηνών, ωστόσο, προσδιορίζει δικάσιμο για μισθωτικές διαφορές συνήθως μετά από ένα χρόνο, ενώ το Ειρηνοδικείο μετά από ένα μήνα. Αυτό σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και μέχρι τότε ο ενοικιαστής μπορεί να συνεχίζει να χρωστά. Επιβαρυντικό είναι το γεγονός ότι το όριο μισθώματος για την προσφυγή στο Πρωτοδικείο αντί για το Ειρηνοδικείο κατεβαίνει από τα 600 στα 400 ευρώ.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ
Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τους νομικούς της ΠΟΜΙΔΑ, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν:

Α. Διπλασιασμό του χρόνου απαλλαγής από τέτοιους «ενοικιαστές» από 2,5 σε τουλάχιστον 5 μήνες, στη διαδικασία διαταγής απόδοσης, και σε περίπου ένα έτος στην κανονική διαδικασία ακροατηρίου.

Β. Διπλασιασμό των εξόδων των ιδιοκτητών, λόγω διπλών κοινοποιήσεων και μεταβίβασης της αρμοδιότητας σε δικαστήριο με πολύ μεγαλύτερο κόστος δίκης. Για παράδειγμα, προκειμένου για κοινόχρηστα 400-500 ευρώ, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των διαφορών μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη, ο τελευταίος θα πρέπει να πληρώσει υπερδιπλάσια δικαστικά έξοδα. Το μέτρο αυτό θα πλήξει κατά κύριο λόγο τους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι για άρνηση καταβολής μισθωμάτων π.χ. 200 ευρώ θα χρειαστεί να καταβάλουν δυσανάλογες αμοιβές, όχι μόνο σε δικηγόρους αλλά και σε δικαστικούς επιμελητές για τις θυροκολλήσεις και τις επιδόσεις εγγράφων.

Οι προτάσεις της Επιτροπής επανεξετάζονται έπειτα από τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών και εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης το τελικό σχέδιο. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Παραδιάς, το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι υποθέσεις χιλιάδες, καθώς σε πολλές πολυκατοικίες 2-3 κακοπληρωτές έχουν τινάξει στον αέρα τη διαδικασία καταβολής των κοινοχρήστων και των υπολοίπων λογαριασμών.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Δίκες ακόμη και σε 3 χρόνια

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς, θέτει ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αφορά τις σχέσεις των ιδιοκτητών μέσα στις πολυκατοικίες. Μεγάλος αριθμός ενοικιαστών δεν πληρώνει κοινόχρηστα μηνών, επιβαρύνοντας τις περισσότερες φορές το σύνολο της πολυκατοικίας και ειδικά τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος.

Οπως τονίζει ο κ. Παραδιάς, η διαφορά για τα κοινόχρηστα αντί να εκδικάζεται στα Ειρηνοδικεία πηγαίνει πλέον στα Μονομελή Πρωτοδικεία και ορίζεται δικάσιμος σε ενάμιση χρόνο. «Ο ενοικιαστής συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στο ακίνητο και να μην πληρώνει τα κοινόχρηστα, ενώ τις περισσότερες φορές οι υποθέσεις παίρνουν αναβολή δύο και τρία χρόνια. Τότε έρχεται ο ενοικιαστής και εκβιαστικά λέει στον ιδιοκτήτη να πληρώσει μόνο το ποσό της οφειλής και να σταματήσει η δικαστική διαμάχη. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης έχει πληρώσει πολλά περισσότερα χρήματα για δικηγόρους και άλλα δικαστικά έξοδα».

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Β. Αλεξανδρή, ο οποίος σε σχετική ημερίδα είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται τόσο αργά οι διαδικασίες.

Οι αλλαγές-βόμβα που προτείνει η Επιτροπή
Δίμηνη προθεσμία για πληρωμή από την κοινοποίηση εξώδικης όχλησης (αντί της 15μερης).
Επανειλημμένη κοινοποίηση της όχλησης (διπλή όταν υπάρχουν συνοικούντες σύζυγοι και συχνότατα με θυροκολλήσεις) όχι μόνον την πρώτη φορά, αλλά και σε κάθε επόμενη δυστροπία με συνέπεια την αύξηση δικαστικών εξόδων και γραφειοκρατίας
Κατάργηση της ισχύουσας άμεσης εκτελεστότητας της διαταγής απόδοσης, με την προσθήκη μιας ακόμη υποχρεωτικής κοινοποίησης αντιγράφου της «προς γνώση», σε αντίθεση με τη διαταγή πληρωμής που είναι πάντοτε άμεσα εκτελεστή.
Επιμήκυνση του χρόνου έναρξης εκτελεστότητάς της μετά 30 ημέρες (αντί των 20), παρά το γεγονός ότι η προθεσμία ανακοπής παραμένει στις 15 εργάσιμες ημέρες (δηλαδή 20 ημερολογιακές).
Μεταφορά (επαναφορά) της αρμοδιότητας για τις μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία. Σημειώνεται ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζει δικάσιμο για μισθωτικές διαφορές συνήθως μετά από ένα χρόνο, ενώ το Ειρηνοδικείο μετά από ένα μήνα!