Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Πλειστηριασμοί ακόμη και στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας.




Πλειστηριασμούς ακόμη και σε τιμή που θα ανέρχεται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, θα γίνονται σύντομα, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που σχεδιάζονται στο σύστημα προβλέπουν ότι η ελάχιστη τιμή στην οποία θα διενεργείται μια δημοπρασία θα ανέρχεται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (έναντι σημερινού κατώτατου πλαφόν στην αντικειμενική) με το δημόσιο να έχει τη δυνατότητα να τη μειώσει ακόμη χαμηλότερα, αν βγει άγονος ο διαγωνισμός. Σήμερα η ελάχιστη τιμή στην οποία μπορεί να βγει ένα ακίνητο σε πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία.

Η πρόταση αυτή, πάντως, προκαλεί ήδη αντιδράσεις αλλά το δημόσιο και οι τράπεζες θα μπορούν ευκολότερα να ξεφορτώνονται ακίνητα που έχουν. Οπως αναφέρουν οικονομικοί παράγοντες, πολλοί διαγωνισμοί καταλήγουν άγονοι πολλές φορές εξαιτίας της αντικειμενικής αξίας η οποία είναι υψηλή και διώχνει τους υποψήφιους αγοραστές. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν απούλητα και αναξιοποίητα πολλά ακίνητα που περιήλθαν στα χέρια του κράτους ή των τραπεζών.

Η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα θα προχωρήσει σύντομα σε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα αυξάνεται η δυνατότητα πληροφόρησης των ενδιαφερομένων μέσω δημοσιεύσεων σε περισσότερα μέσα και μέσω ειδικού ιστότοπου που θα δημιουργηθεί γι' αυτό το λόγο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.