Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ακίνητα: πνίγηκαν οι ιδιοκτήτες από τα αλλεπάλληλα τέλη-χαράτσια!







Η κατάσταση των εκκρεμμών χρεών των ιδιοκτητών από τέλη και χαράτσια είναι ασφυκτική:

Το λογαριασμό έχουν χάσει πλέον καντά στους 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων: από τον Δεκέμβριο πέρυσι προστέθηκαν στη λίστα των οφειλετών της εφορίας, είτε επειδή ανακάλυψαν πως οι νοικάρηδές τους -ή και η ίδια ΔΕΗ- δεν είχαν αποδώσει το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 στο δημόσιο, είτε γιατί "πνίγηκαν" στα μαζεμένα χαράτσια και των ΦΑΠ των ετών 2011-2013. Τον μήνα Φεβρουάριο οι οφειλέτες της εφορίας αυξήθηκαν σε 2,9 εκατομμύρια, από περίπου 2,65 τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο ΥΠΟΙΚ αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στο αλαλούμ που αποκάλυψαν τότε οι διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για το ποιοι δεν είχαν ακόμα πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.

Τα σχεδόν 250.000 νοικοκυριά που προστέθηκαν μέσα σε δύο μήνες στη λίστα των οφειλετών, ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

1. Σε εκείνους που κατά σύστημα αρνούνταν να πληρώσουν το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ και πλήρωναν μόνο το ποσό του λογαριασμού χωρίς το "χαράτσι".

2. Σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν και είχαν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους να πληρώσουν αυτοί τον φόρο. Είτε τους είχαν δώσει όμως λεφτά, είτε είχαν αφαιρέσει το αντίστοιχο ποσό από το ενοίκιο, τελικώς οι ενοικιαστές τους δεν πλήρωσαν τον Φόρο στη ΔΕΗ και έτσι φαίνονται ότι τα λεφτά τα χρωστούν ακόμα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

3. Σε ιδιοκτήτες-ή ενοικιαστές-που πλήρωσαν εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα τον λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά αυτή τα αφαίρεσε ή τα συμψήφισε με καταναλώσεις ρεύματος από λάθος του λογισμικού. Έτσι η εφορία βεβαίωσε απλήρωτους φόρους σε βάρος τους, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

4. Σε ιδιοκτήτες που στο τέλος της χρονιάς και μέχρι τον Μάρτιο φέτος, κλήθηκαν να πληρώσουν μαζεμένους τους ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013 αλλά, παρόλα αυτλ, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εφόσον δεν διαθέτουν τα χρήματα.