Χιλιάδες αιτήσεις ένταξης στον νόμο 3896 (γνωστό και ως νόμο Κατσέλη) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν υποβληθεί από πολίτες, με αποτέλεσμα τα ειρηνοδικεία να κινδυνεύουν από "έμφραγμα" καθώς υποθέσεις να μένουν στοιβαγμένες για πολύ καιρό στα συρτάρια των ειρηνοδικείων.
Σύμφωνα με στοιχεία που καταφθάνουν από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 120.000 και η δικάσιμος που ορίζεται από ορισμένα ειρηνοδικεία της Αθήνας, φθάνει ακόμα και το 2030.
Η αποσυμφόρηση των ειρηνοδικείων όλης της χώρας φαίνεται ότι αποτελεί το επόμενο βήμα του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία των δανειοληπτών.
Την ίδια στιγμή, η ρύθμιση για την παράταση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4224 για μεταβατική περίοδο ενός έτους, έχει μέχρι σήμερα μέτρια αποτελέσματα. Ενδεικτικό είναι ότι βάσει των στοιχείων των τραπεζών έχουν γίνει 40.000 αιτήσεις εκ των οποίων μόλις οι 5.000 εμπίπτουν στον νόμο.
Ανάγκη άμεσης ρύθμισης για τα "κόκκινα δάνεια"
Την ανάγκη να υπάρξει άμεση ρύθμιση για τα "κόκκινα δάνεια" εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ), σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας ότι "ένα στα τρία νοικοκυριά της χώρας αντιμετωπίζει σε μηνιαία βάση δαπάνες που είναι αδύνατο να καλύψουν με το εισόδημά τους. Η αύξηση των "κόκκινων" δανείων είναι η συνέπεια της κατάρρευσης του εισοδήματος των νοικοκυριών και, ως εκ τούτου, επείγει η άμεση ρύθμισή τους. Η αντιμετώπιση της ανεργίας με ενίσχυση της απασχόλησης και η εγκατάλειψη της λιτότητας είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει στοιχειώδες εισόδημα των νοικοκυριών".