Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Εντός του καλοκαιριού τα εκκαθαριστικά σημειώματα.



Στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου αναμένεται να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή της πρώτη δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών.

Από το νέο φόρο αναμένεται να εισπραχθούν 2,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,95 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα από τον συμπληρωματικό φόρο.

Υπενθυμίζεται ότι συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα, ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια.

Στα οικόπεδα ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

Για τα αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου ή οικισμών ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα.