Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

«Μάννα εξ ουρανού» η έξοδος στις αγορές για το real estate.




Το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και τη χορήγηση περισσότερων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, θεωρείται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές η οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Ακόμη κι αν το ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία μέσω 5ετούς ομολόγου θα είναι της τάξης των 2-3 δις ευρώ, θεωρείται ότι η πρώτη μετά από 4 χρόνια έξοδος στις αγορές ανοίγει το δρόμο και για τις τράπεζες να αναζητήσουν φθηνό χρήμα στο εξωτερικό.

Η ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου στις συστημικές τράπεζες, η επιστροφή στο δανεισμό για την Ελλάδα και μάλιστα με αρκετά χαμηλό επιτόκιο, της τάξης του 5%, οδηγεί τους τραπεζίτες σε αποφάσεις για ενίσχυση της ρευστότητάς τους από τις αγορές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις ολοκληρωθούν και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, πιθανότατα μετά το καλοκαίρι, τότε θα ανοίξουν ακόμη περισσότερο οι αγορές χρήματος.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυξάνει τις πιθανότητες ενίσχυσης και της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά μέσω χορήγησης δανείων που έχουν παγώσει εδώ και χρόνια.

Κατασκευαστές από το χώρο της οικοδομής αλλά και developers περιμένουν πως και πώς να ανοίξει η κάνουλα ώστε να ξεμπλοκάρουν έργα που βρίσκονται παγωμένα από το 2011 και έπειτα.