Το τελικό σχέδιο για τον φόρο υπεραξίας αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη βδομάδα το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να «ξεμπλοκάρει» η κτηματαγορά η οποία επί δύο μήνες είναι «νεκρή» λόγω της ασάφειας του νόμου.
Οι αρμόδιοι παράγοντες φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ένα πιο δίκαιο, όπως εκτιμούν, σύστημα το οποία θα προβλέπει την απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας 15% για πωλήσεις ακινήτων τα οποία έχουν μείνει στην κατοχή των πολιτών για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών.
Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. Η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται ξανά λαμβάνοντας υπ' όψιν τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν (δηλαδή θα πληθωρίζεται).
Στην υπεραξία που προκύπτει εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με το χρόνο διακράτησης του ακινήτου οι οποίοι ξεκινούν από 0,95 για διακράτηση έως πέντε χρόνια και φτάνουν έως 0,66 για διακράτηση από 20 έως 25 χρόνια.
Επίσης διατηρείται η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.
Με το σχέδιο αυτό ουσιαστικά «πριμοδοτείται» η πώληση ακινήτων που κρατήθηκαν πάνω από 25 χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους, είναι δηλαδή ηλικίας από το 1980 και πριν εχουν κατασκευασθεί με παλιούς κανονισμούς (αντισεισμικό θερμομόνωσης) και τα οποία συνήθως δεν επιβαρύνονται και με τραπεζικό δανεισμό.
Στο νομοσχέδιο εκτός απο τον φόρο υπεραξίας προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες και σειρά βελτιώσεων σε θέματα που αφορούν σε φορολογικά πρόστιμα δηλώσεις ΦΠΑ συμψηφισμό χρεών με το δημόσιο κατασχέσεις μισθών για χρέη καθώς και αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.