Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Με μαθηματικό τύπο ο υπολογισμός του φόρου υπεραξίας.



Ανατροπές στον φόρο υπεραξίας ακινήτων 15%, σχεδιάζει η κυβέρνηση και για το λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία Εσόδων δεν εκδίδει τη διευκρινιστική εγκύκλιο που περιμένει όλη η αγορά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υπομνήματα που έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχουν προκαλέσει αναστάτωση καθώς πλέον γίνεται αντιληπτό ότι η αγορά έχει «παγώσει» και ο φόρος είναι ανεφάρμοστος.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι προωθούνται βελτιώσεις ώστε να καταστεί ο φόρος λειτουργικός και να μην προκαλεί σύγχυση. Εξετάζεται, η καθιέρωση ενός μαθηματικού τύπου για τον αυτόματο προσδιορισμό των τιμών κτήσης και πώλησης του ακίνητου, προκειμένου στη διαφορά που θα προκύψει να επιβληθεί φόρος υπεραξίας 15%.

Εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερο σύστημα από το ισχύον που δεν ξεκαθάριζε αν λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία κι όχι η τιμή στο συμβόλαιο.

Παράλληλα, σχεδιάζεται ακόμη και η εξαίρεση από το φόρο υπεραξίας των πολύ παλαιών ακινήτων, κυρίως εκείνων που κτίστηκαν πριν από 40-50 χρόνια ενώ ίσως υπάρξει και διαφορετική αντιμετώπιση για τα ακίνητα προ του 1982, οπότε και θεσμοθετήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες. Ο λόγος είναι ότι πολλές φορές εμφανίζονται τεράστιες διαφορές μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης. Διότι δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει στα πολύ παλαιά ακίνητα την αρχική τιμή αξίας ώστε να υπολογίσει και το φόρο υπεραξίας με βάση την τιμή πώλησης.