Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Φόρος υπεραξίας 7% για την κατοχή ακινήτων πάνω από 25 χρόνια.




Μεγάλες ανατροπές στον φόρο υπεραξίας, φαίνεται να συμφώνησαν Γιάννης Στουρνάρας και κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αλλάζει ριζικά τον φόρο ο οποίος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ενώ έχει «παγώσει» τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν από τον φόρο 15% τα ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία κάποιου πάνω από 25 χρόνια και θα επιβληθεί φόρος 7% ο οποίος θα επιβάλλεται στην τιμή πώλησης και όχι αντικειμενική αξία και θα επιβαρύνει τον πωλητή.

Ο αγοραστής θα επιβαρύνεται κανονικά με φόρο μεταβίβασης 3% και ουσιαστικά το Δημόσιο θα εισπράττει για τα παλαιά ακίνητα το ίδιο ποσό φόρου που εισέπραττε μέχρι και πέρυσι που ο φόρος μεταβίβασης ανέρχονταν σε 10%.

Το μοντέλο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστεί και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με αυτεπιστασία.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμοστεί ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα αποπληθωρίζει την αξία του κάθε ακινήτου.

Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται από τις εφορίες και όχι από τους συμβολαιογράφους.

Πριν την υπογραφή των συμβολαίων οι πωλητές των ακινήτων θα περνούν πρώτα από την εφορία τους, προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση του φόρου υπεραξίας.

Η εφορία θα ελέγχει τη δήλωση, θα βεβαιώνει τον φόρο υπεραξίας που προκύπτει και στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου. Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα παρακρατεί τον φόρο υπεραξίας και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο.