Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ποιες είναι οι επτά ιδιωτικές πολεοδομήσεις που εγκρίθηκαν ως ΠΕΡΠΟ.




«Πόρτα» για μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της οικιστικής και παραθεριστικής κατοικίας με το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών σχεδίων αξιοποίησης γης εταιρειών και οικοδομικών συνεταιρισμών, άνοιξε η υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων για 7 έργα ΠΕΡΠΟ.

Η υπογραφή έγινε από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη και αφορά σε έργα που έχουν εδώ και χρόνια «κολλήσει» στην Κρήτη, τη Θεσσαλία και τα Ιωάννινα. Μεταξύ των έργων που πήραν το πράσινο φως είναι και η επένδυση της εταιρείας Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική σε έκταση 205 στρεμμάτων περίπου στη Σητεία της Κρήτης. Αναλυτικά, τα 7 έργα που μπορούν να προχωρήσουν και να δώσουν ανάσα στην οικοδομική δραστηριότητα και το real estate είναι:

1. Επένδυση στη Χερσόνησο Κρήτης και στη θέση Πλατύβολα - Ξυ Κεφάλι σε έκταση 293 στρεμμάτων. Η έκταση είναι ιδιοκτησίας της Ανώνυμης Κτηματικής - Τεχνικής - Κατασκευαστικής και Οικιστικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΗΛΙΟΘΕΑ Α.Ε.» και βρίσκεται στο δήμο Χερσονήσου (τέως δήμος Γουβιών). Η αίτηση του οικοδομικού συνεταιρισμού είχε κατατεθεί το 2008 και η αξιοποίηση αφορά στην ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών.

2. Αξιοποίηση έκτασης 126,6 στρεμμάτων στην περιοχή «Καλαμαύκα - Αράπη Κεφάλι» Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για οικοδομικό - παραθεριστικό συνεταιρισμό με την επωνυμία "ΠAPAΘEPIΣTIKOΣ OIKOΔOMIKOΣ ΣYNETAIPIΣMOΣ YΠAΛΛHΛΩN πρώην Y.ΠE.XΩ.Δ.E. KAI MEΛΩN TEE/TAK ΣYN.Π.E." ο οποίος ιδρύθηκε στις 21/3/1996. Ο Συνεταιρισμός επιδιώκει να εξασφαλίσει για τα μέλη του παραθεριστική κατοικία.

3. Επένδυση στη Φανερωμένη Σητείας σε έκταση 204.712 στρεμμάτων από την Ικτίνος με σκοπό την κατασκευή εξοχικών κατοικιών. Με βάση την ΑΕΠΟ προβλέπεται η κατασκευή ξενώνων, ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων αλλά και κατοικιών, καταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτηρίων, κέντρων διασκέδασης, πάρκινγκ, πολιτιστικών κτιρίων, συνεδριακού κέντρου. Υπάρχει ακόμη πρόβλεψη για λειτουργία καζίνο, τουριστικού λιμένα και εγκαταστάσεων εμπορικών εκθέσεων - εκθεσιακών κέντρων. Υπενθυμίζεται ότι η Ικτίνος προήλθε από την εξαγορά και μετονομασία της εταιρείας «ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ» και διαθέτει έκταση πάνω από 2.800 στρέμματα στην Σητεία της Κρήτης. Η επένδυση δρομολογείται από κοινού με την Dolphin Capital Investors.

4. Επένδυση στη θέση Αμπελειά στο δήμο Μπιζανίου στο νομό Ιωαννίνων και σε έκταση 141,7 στρεμμάτων. Το σχέδιο, που χρονολογείται από το 1993 προβλέπει τη δημιουργία οικισμού σε έκταση που ανήκει στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Εμπόρων Ιωαννίνων.

5. Επένδυση στη θέση Κασίδες στο Κιλελέρ της Θεσσαλίας και σε έκταση 213,565 στρεμμάτων. Το έργο αφορά στην ιδιωτική πολεοδόμηση εντός Περιοχής Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), στην έκταση της οποίας ιδιοκτήτρια είναι η «Εργοληπτική-Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΛΥΜΠΟΣ» προς εξυπηρέτηση πρώτης κατοικίας.

6. Επένδυση στη θέση Σαρλικιώστρατα ή Τσατάλι ή Μπούτζο Πηγάδι ξανά στο Κιλελέρ και σε έκταση 136,066 στρεμμάτων. Το έργο αυτό αφορά στην πολεοδόμηση ως Περιοχής Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) προς εξυπηρέτηση α' κατοικίας, σε έκταση ιδιοκτησίας της «Οικιστική Ένωση Φυσικών Προσώπων Αεροπόρων Π.Α. Λάρισας - Ομάδα Α».

7. Επένδυση στη θέση Σαρλικιώστρατα ή Τσατάλι ή Μπούτζο Πηγάδι σε έκταση 63 στρεμμάτων. Η έκταση ανήκει στην «Οικιστική Ένωση Φυσικών Προσώπων Αεροπόρων Π.Α. Λάρισας - Ομάδα Α» και θα αξιοποιηθεί για δημιουργία οικισμού.