Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έχει προθεσμία το ΥΠΕΚΑ να αποφασίσει για το "κούρεμα" των εγγυημένων τιμών, με τα οποία πληρώνονται τα φωτοβολταϊκά, καθώς διαφορετικά από την 1η Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση κατά 98% του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους που πληρώνουμε με τον λογαριασμό του ρεύματος.
Το θέμα αυτό θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη συνάντηση τραπεζών-ΥΠΕΚΑ η οποία ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη. Σημειώνεται, ότι σήμερα στις 2 πραγματοποιείται έξω από το ΥΠΕΚΑ, διαμαρτυρία από τους αγρότες που έχουν "φωτοβολταϊκά". Στα πλαίσια αυτά ο Ελληνικός Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΕΣΑΦ) καλεί όλους τους επαγγελματίες αγρότες που λειτουργούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε μαζική συμμετοχή σε κινητοποίηση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου: "Σκοπός της κινητοποίησης αυτής είναι η ανατροπή των αρνητικών δεδομένων που επικρατούν στον κλάδο και απειλούν όλους μας με χρεοκοπία. Ειδικότερα, σαν ΕΣΑΦ ζητούμε την άμεση καταβολή των οφειλόμενων από το ΛΑΓΗΕ ποσών στους αγρότες - ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς η λειτουργία τους καθίσταται ελλειμματική, δεδομένης και της σημαντικής επιβάρυνσης από τα επιτόκια των δανείων".
Σημειώνεται ότι η συμφωνία θα αφορά περίπου 15.000 φωτοβολταϊκά πάρκα που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα και 35.000 που έχουν εγκατασταθεί σε οικιακές φωτοβολταϊκές στέγες.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες όπως αναφέρει και το energypress.gr "το βασικό σημείο διαφωνίας ΥΠΕΚΑ και τραπεζών έγκειται στο ποσοστό του κουρέματος της εγγυημένης τιμής. Το πρώτο επιμένει ότι είναι τέτοιος ο ρυθμός μεγέθυνσης του ταμειακού ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ώστε θα πρέπει να μειωθούν μεσοσταθμικά οι εγγυημένες τιμές κατά 40%-45% (που για κάποιες κατηγορίες επενδύσεων φθάνει και το 55%). Σαν αντάλλαγμα δεσμεύεται ότι θα επιμηκυνθούν οι συμβάσεις των επενδυτών με την πολιτεία κατά επτά χρόνια, και η διάρκειά τους από τα 20 που είναι σήμερα θα επεκταθεί στα 27.
Οι τράπεζες αντιτείνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι φωτοβολταικές επενδύσεις θα πάψουν να είναι βιώσιμες, χιλιάδες δάνεια θα μετατραπούν σε κόκκινα, μια νέα γενιά προβληματικών χορηγήσεων θα γεννηθεί, και παράλληλα θα πληγεί ανεπανόρθωτα η συγκεκριμένη πράσινη αγορά. Τα μέτρα που αντιπροτείνουν είναι επίσης "σκληρά", βασίζονται ωστόσο σε ειδική μελέτη που έκανε για λογαριασμό τους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με την οποία (σσ: εφόσον υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις από την κυβέρνηση), οι πληρωμές των επενδυτών θα επανέλθουν στις 40 ημέρες, αντί για τους 7 και 8 μήνες που ισχύει σήμερα."