Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Αυξήσεις σε συμβόλαια υγείας και μειώσεις στα ασφάλιστρα Ι.Χ.




Mικρές αυξήσεις της τάξης του 5% έχουν καταγραφεί στα συμβόλαια υγείας (νοσοκομειακά) των ασφαλιστικών εταιρειών από τα τέλη του 2013 μέχρι και το πρώτο δίμηνο του 2014, ενώ σταθεροποιητικά ή και με μικρές μεσοσταθμικές μειώσεις κινούνται τα ασφάλιστρα στον κλάδο αυτοκινήτου κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι τιμολογιακές αυτές τάσεις, ουσιαστικά διαμορφώθηκαν από την αυξημένη ζήτηση που εμφανίζουν τα ασφαλιστήρια υγείας, γεγονός που το εκμεταλλεύθηκαν οι ασφαλιστικές για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους, αλλά και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ ασφαλιστικών και ιδιωτικών κλινικών σε θέματα τιμολογιακών πολιτικών και αμοιβών ιατρών.

Οι ιδιωτικές κλινικές στο διάστημα αυτό εμφανίζονται ευάλωτες στις διαπραγματεύσεις με τις ασφαλιστικές κάτω από το βάρος των οφειλών του ΕΟΠΠΥ αλλά και της αυξημένης φαρμακευτικής δαπάνης. Οι ανακατάξεις που γίνονται στον χώρο της δημόσιας υγείας ουσιαστικά οδηγούν όλο και περισσότερους ασφαλισμένους προς τα ιδιωτικά συμβόλαια, με αποτέλεσμα ο κλάδος υγείας να συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 15%-20% όπως και το 2013.

Ανταγωνισμός
Οι περισσότερες μεικτές ασφαλιστικές ρίχνουν πλέον περισσότερο ενδιαφέρον στα νοσοκομειακά συμβόλαια και ο ανταγωνισμός πλέον δεν διαμορφώνεται μόνο στον τομέα των ασφαλίστρων αλλά κυρίως στον τομέα των καλύψεων. Έτσι πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας διαμορφώνουν μεν χαμηλά ασφάλιστρα, αλλά περιορίζουν την κάλυψη μέχρι τα ποσά των 100.000-150.000 ευρώ ή σε δωμάτια β' και γ' κατηγορίας, ενώ οι περισσότερες εταιρείες προσανατολίζονται να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει επισήμως και η νομοθεσία, δηλαδή να προσφέρουν επιλεγμένες κλίνες νοσηλείας σε δημόσια νοσοκομεία.

«Ανοικτό θέμα» για τον ασφαλιστικό κλάδο παραμένει ο ανταγωνισμός με τις εταιρείες παροχής «καρτών υγείας» σε ό,τι αφορά κυρίως τις διαγνωστικές εξετάσεις. Οι ασφαλιστικές θεωρούν ότι ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος, αλλά οι εταιρείες καρτών υγείας ουσιαστικά δεν ανταγωνίζονται τις ασφαλιστικές αλλά κυρίως τις τράπεζες, οι οποίες παρέχουν δυνατότητες διαγνωστικών εξετάσεων με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο αυτοκινήτου, έχει εκτονωθεί η τάση μείωσης των ασφαλίστρων μετά τις παρεμβάσεις και της εποπτικής αρχής (Τράπεζα της Ελλάδος) ενώ οι εταιρείες ουσιαστικά προσανατολίζουν τον ανταγωνισμό στη διαμόρφωση ανταγωνιστικών «πακέτων». Ωστόσο ο ανταγωνισμός στον κλάδο παραμένει έντονος, καθώς η παροχή προϊόντων μέσω internet κερδίζει έδαφος έναντι των συμβατικών δικτύων πωλήσεων, ενώ στο παιχνίδι των πωλήσεων έχουν εισέλθει τα τελευταία δύο χρόνια και τα τραπεζικά δίκτυα. Τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων κυβισμού άνω των 1.400 κ.εκ έχουν μειωθεί συνολικά πάνω από 10% τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ταυτόχρονα σε πολλές εταιρείες έχουν μειωθεί οι καλύψεις στα λεγόμενα «πλούσια» πακέτα.