Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Μειώνεται ο φόρος υπεραξίας για τα «παλαιά» ακίνητα.




Αλλαγές στον φόρο υπεραξίας ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Με νομοθετική ρύθμιση προχωρεί στην κατάργησή του στις μεταβιβάσεις των ακινήτων που οι ιδιοκτήτες κατέχουν για διάστημα μεγαλύτερο από 20 έως 25 χρόνια.
Η διορθωτική ρύθμιση συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. Βελτιώσεις προωθούνται και στη φορολόγηση των αγροτών.
Στην κατάργηση του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι για διάστημα μεγαλύτερο από 20 έως 25 χρόνια προχωρά το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που ανέκυψαν στον υπολογισμό του φόρου κυρίως για τα παλιά ακίνητα όπου δεν υπάρχει βάση δεδομένων για αντικειμενικές τιμές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με τη διορθωτική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, όσοι πολίτες είχαν αγοράσει ακίνητο πριν από 20 με 25 χρόνια δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο υπεραξίας όταν το πωλούν, αλλά με φόρο 7% επί της τιμής του, τον οποίο θα καταβάλλουν οι ίδιοι.



Οι αλλαγές στα φορολογικά «μέτωπα» που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν αναλυτικά τα εξής:

1. Φόρος υπεραξίας ακινήτων. To νέο σχέδιο περιλαμβάνει:
- Την εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% των μεταβιβάσεων ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών για περισσότερα από 25 χρόνια. Κατά τη μεταβίβαση των παλαιών ακινήτων θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 7% στην τιμή πώλησής τους, ο οποίος θα βαρύνει τον πωλητή. Ο αγοραστής θα επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% και ουσιαστικά το Δημόσιο θα εισπράττει για τα παλαιά ακίνητα το ίδιο ποσό φόρου που εισέπραττε μέχρι και πέρυσι που ο φόρος μεταβίβασης ανέρχονταν σε 10%. Το μοντέλο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστεί και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με αυτεπιστασία.
- Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμοστεί ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα αποπληθωρίζει την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης.
- Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται από τις εφορίες και όχι από τους συμβολαιογράφους. Πριν την υπογραφή των συμβολαίων οι φορολογούμενοι – πωλητές των ακινήτων θα περνούν πρώτα από την εφορία τους, προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση του φόρου υπεραξίας. Η εφορία θα ελέγχει τη δήλωση, θα βεβαιώνει τον φόρο υπεραξίας που προκύπτει και στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου. Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα παρακρατεί τον φόρο υπεραξίας και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Δηλαδή θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας.