Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Αγοραστές εξοχικών από το εξωτερικό, περιμένει η Fitch.




Μικρότερη μείωση στις τιμές των ακινήτων για το 2014 προβλέπει νέα έκθεση του διεθνούς οίκου Fitch.

Συγκεκριμένα, ενώ πριν από 15 ημέρες έκανε λόγο για περαιτέρω υποχώρηση 10% τώρα εκτιμά ότι η πτώση θα φτάσει το 6% καθώς τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν επιβράδυνση της βουτιάς στις κατοικίες από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Η πτώση των τιμών ήταν μόλις 0,9% το γ' τρίμηνο 2013 σε σύγκριση με το β' τρίμηνο, στοιχείο που δείχνει ότι η αγορά «έχει πιάσει πάτο». Σύμφωνα με τη Fitch, από τα υψηλά της κτηματαγοράς καταγράφεται υποχώρηση 34,3%.

Για το 2014 προβλέπει περαιτέρω πτώση που θα φτάσει το 6%.

Ανησυχητικό είναι, πάντως, το στοιχείο ότι «ο όγκος των συναλλαγών συνολικά στην ελληνική κτηματαγορά θα παραμείνει περιορισμένος, λόγω της στάσης των τραπεζών ως προς τις χρηματοδοτήσεις και της αδύναμης αγοράς εργασίας».

Δεν υπάρχουν δηλαδή αγοραστές και δεν γίνονται αγοραπωλησίες. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος διαβλέπει προοπτικές στην παραθεριστική κατοικία και μάλιστα με ενδιαφέρον από το εξωτερικό. «Αναμένουμε αυξανόμενο ενδιαφέρον από ξένους αλλά και ομογενείς, οι οποίοι θα αναζητήσουν πραγματικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές ανά την Ελλάδα», αναφέρεται στην έκθεση.

Αναφορικά με τη στεγαστική πίστη επισημαίνεται (με στοιχεία από την ΤτΕ) ότι πάνω από 1 στους 4 Ελληνες δανειολήπτες καθυστερεί αυτή την στιγμή να πληρώσει τα δάνεια του.

O όγκος των δανείων που παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις συνεχίζει να αυξάνεται, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη περιορισμένη δραστηριότητα όσον αφορά τους πλειστηριασμούς. Το δ' τρίμηνο του 2013 το ποσοστό των δανείων που βρίσκονταν σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών, συμπεριλαμβανομένων και των επισφαλειών, ανήλθε στο 10% έναντι του 8% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. «Οι περισσότεροι «επισφαλείς» δανειολήπτες παραμένουν προστατευμένοι, παρότι ο αναθεωρημένος νόμος για την προστασία κατά των πλειστηριασμών μάλλον θα παρέχει λιγότερη κάλυψη», σχολίασε η Sanja Paic, στέλεχος του οίκου αξιολόγησης.