Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Τουλάχιστον μέχρι το 2018 η κρίση στα ακίνητα!




Στοιχεία - σοκ για το μέλλον της αγοράς ακινήτων, περιέχονται σε έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Οι επιχειρηματίες από τον κλάδο του real estate που ρωτήθηκαν για το πώς βλέπουν την αγορά, εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι σε ότι αφορά την πολυπόθητη ανάκαμψη.

Η 19η Οικονομική Συγκυρία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επ. Πανά, αναφέρει ότι η κρίση στην αγορά θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 3 χρόνια. Μπορεί δηλαδή υπό προϋποθέσεις να υπάρξει ανάκαμψη από το 2018.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα 200-270 χιλιάδες απούλητα ακίνητα είναι αδύνατον να απορροφηθούν αφού δεν υπάρχουν αγοραστές. Η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, η τεράστια ανεργία, η έλλειψη δανεισμού από τις τράπεζες και η υπογεννητικότητα είναι οι βασικές αιτίες της αδυναμίας να ανακάμψει η αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 87% των ειδικών της αγοράς εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως 3 χρόνια. Ειδικά για την κατοικία προκύπτουν τα εξής:

1. Το 95,8% των ειδικών θεωρεί ότι υπάρχει υπερπροσφορά κατοικιών. Η έρευνα αναφέρει ότι το απόθεμα κατοικιών ανέρχεται σε 200-270 χιλιάδες σπίτι.

2. Περισσότεροι από έξι στους δέκα θεωρούν ότι οι πωλήσεις των κατοικιών είναι χαμηλότερες σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν.

3. Το 88,4% θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν.

4. Το 83% θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα μειωθούν τους επόμενους έξι μήνες.

5. Το 61% των ειδικών της κτηματαγοράς προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση για αγορά κατοικιών το επόμενο εξάμηνο.

6. Το 50% των ειδικών της κτηματαγοράς προβλέπει ότι η κρίση στην κτηματαγορά θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο που αναφέρεται στην οικοδομική δραστηριότητα. Με βάση τον όγκο, για να φτάσει η σημερινή οικοδομή δραστηριότητα στο επίπεδο του 2005 θα πρέπει να αυξηθεί κατά 593,1%. Εν ολίγοις, για να φτάσει η οικοδομή στα επίπεδα του 2005 θα χρειαστούν περισσότερα από 8 χρόνια.

Αλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 50%-70%.

Για το σύνολο της αγοράς ακινήτων, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που δείχνουν ότι τα «χρυσά» χρόνια έχουν περάσει και δεν ξανάρχονται είναι:
Το 87,2% αθροιστικά των ειδικών εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από 1 έως 3 έτη. Το 50% δεν περιμένει ανάκαμψη πριν από 2-3 χρόνια. Επίσης, 6 στους 10 θεωρούν ότι η κρίση θα τερματιστεί αν τερματιστεί και η κρίση στην οικονομία.
Το 91,5% αναμένει ότι η κρίση θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των τιμών και μόνο 5,3% ότι θα υπάρξει άνοδος. Επομένως αναμένεται σημαντικά έντονη ύφεση και συνεχόμενη πτώση τιμών.
Το 43,9% εκτιμά ότι η αγορά κατοικίας θα είναι χειρότερη το επόμενο εξάμηνο σε σχέση με το προηγούμενο και μόνο 10,4% θεωρεί καλύτερη μελλοντικά την αγορά.
Μόλις 10% θεωρεί ότι θα υπάρξει αύξηση πωλήσεων, το 28,4% ότι θα είναι σταθερές ενώ σωρευτικά το 61,6% περιμένει χαμηλότερες ή πολύ χαμηλότερες πωλήσεις.
Αναφορικά με τις τιμές στις κατοικίες, το 67% των ειδικών προσδοκά σχετική μείωση τους επόμενους έξι μήνες, το 16% ότι θα μείνουν σταθερές.
Το 50,2% εκτιμά ότι οι κατασχέσεις κατοικιών είναι ίδιες σε σχέση με πριν 6 μήνες και το 32,6% ότι είναι κάπως περισσότερες.