Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

H «βόμβα» του Αρείου Πάγου μπορεί να κοστίσει... 2 δισ. ευρώ.




Δύο ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ χωρίζουν την κυβέρνηση από την ανώτατη δικαστική εξουσία σε ότι αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, το γνωστό ΕΕΤΗΔΕ για τα έτη 2011-2012.

Το οικονομικό επιτελείο εναποθέτει τις ελπίδες του στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά απόφαση που έκρινε οριακά (3-2 ψήφοι) αντισυνταγματικό τον φόρο αυτό λέγοντας ότι επιβλήθηκε χωρίς να υπολογίζονται ειδικά κοινωνικά κριτήρια όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα οικονομικά των πολιτών κ.λπ.

Για άλλη μια φορά, ανώτατο δικαστήριο αποφασίζει να «κατεδαφίσει» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι συνολικά το Μνημόνιο κρίθηκε συνταγματικό, επομένως, θα έπρεπε να κριθούν νόμιμα και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σ' αυτό.

Η υπόθεση λόγω της αντισυνταγματικότητας και της οριακής πλειοψηφίας παραπέμπεται στην Ολομέλεια Αρείου Πάγου για οριστική κρίση. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει με μεγάλη πλειοψηφία συνταγματική την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ.

Το Δ΄ τμήμα ΑΠ κρίνει (293/14) τη ρύθμιση αντισυνταγματική στο σύνολό της, αλλά και αντίθετη στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων Ανθρώπου) που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα.

Αν η Ολομέλεια ΑΠ υιοθετήσει την άποψη αυτή, η υπόθεση θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για επίλυση, αφού θα υπάρχει σύγκρουση με το ΣτΕ.

Επίσης, κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόσκολο της ΕΣΔΑ.

Ενδεχόμενη νέα καταδικαστική απόφαση για το χαράτσι της ΔΕΗ, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για το ΕΕΤΑ που επιβλήθηκε το 2013 και που πληρώνουν ακόμη σε δόσεις οι ιδιοκτήτες.