Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ 1.000.000 πολίτες – Στο μισό ή καθόλου φόρος για πολλούς, φωτιά για άλλους – Τι προβλέπουν οι αλλαγές.




- Ποια είναι τα κριτήρια για απαλλαγή 100% από τον φόρο στα ακίνητα- Ποιοι μπορούν να κερδίσουν έκπτωση ως 50% από τον ΕΝΦΙΑ
- Εκατοντάδες χιλιάδες θα πληρώσουν χωρίς καμία έκπτωση τσουχτερό φόρο
- Μάλλον 20% και υπό προϋποθέσεις η έκπτωση σε μη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα
- Την Πέμπτη οι οριστικές αποφάσεις

Ο δρόμος άνοιξε για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων που αν ισχύσουν όσα διαρρέονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί και να ξεπεράσουν το 1.000.000

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ο φόρος θα είναι κατά πολύ μικρότερος από τον αρχικό για 600.000 φορολογούμενους με περιουσία στους 4.000 οικισμούς που είναι εκτός σχεδίου αντικειμενικών.

Από εκεί και ύστερα όμως σχεδιάζονται μια σειρά από εκπτώσεις στον φόρο που μπορεί να φτάσουν ως και το 100%.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι από τις αλλαγές
Η πρώτη έκπτωση που σχεδιάζεται είναι η απαλλαγή κατά 50%, μείωση δηλαδή του φόρου στο μισό, για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ( με προσαύξηση 1.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και ακίνητα που δεν ξεπερνούν σε αξία τις 150.000 ευρώ και τα 120 τετραγωνικά


Ως και 100% θα είναι η έκπτωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους που έχουν εισόδημα ως 12.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και περιουσία ως 200.000 ευρώ και 150 τετραγωνικά.

Ουσιαστικά μιλάμε για κριτήρια παρόμοια με εκείνα για το κοινωνικό μέρισμα που ωφέλησε περίπου 650.000 άτομα

Τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα και τα μη ηλέκτροδοτούμενα
Οι οριστικές αποφάσεις και εδώ δεν έχουν ακόμη παρθεί, ωστόσο όλα δείχνουν ότι μιλάμε για έκπτωση 20%.
Το ποιοι θα λάβουν αυτή την έκπτωση ωστόσο παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα καθώς φαίνεται ότι θα μπουν αυστηρά κριτήρια που πιθανότατα θα προβλέπουν ότι το ακίνητο πρέπει να είναι κλειστό επί μακρό χρονικό διάστημα, πιθανότατα 5 έτη και άνω.


Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι
Από τις εκπτώσεις εξαιρείται όμως μια σειρά ατόμων που θα βρεθούν να πληρώσουν πολύ μεγάλα ποσά. Ουσιαστικά το ποσό που είδαν στο πρώτο εκκαθαριστικό που έλαβαν μέσα στο καλοκαίρι.
Με λίγα λόγια άγαμοι, με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ και με εμβαδόν άνω των 150 τετραγωνικών δεν θα έχουν καμία έκπτωση.


Αντιστοίχως δεν θα έχουν εκπτώσεις έγγαμοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με εισόδημα που ξεπερνά τα όρια που θα τεθούν ή περιουσία με εμβαδόν άνω των 150 τετραγωνικών και αξία άνω των 200.000 ευρώ

Όπως και να χει ο χρόνος περνάει. Οι αλλαγές πρέπει να καθοριστούν ως και την τελευταία λεπτομέρεια, να κοστολογηθούν και στη συνέχεια να γίνει ο νέος υπολογισμός του φόρου και να αποσταλούν τα νέα εκκαθαριστικά ώστε ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν και οι πληρωμές των δόσεων.