Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Εφιάλτης χωρίς τέλος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.



Στα τεκμήρια υπάγονται οι ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με την τελευταία ρύθμιση, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου οικονομικών. Η νέα επιβάρυνση –με πολλά «παρακλάδια»- που φέρνει η εγκύκλιος, κάνει τους πολίτες που έσπευσαν να στηρίξουν το μέτρο της τακτοποίηση να νιώσουν για μία ακόμη φορά τα κορόιδα της υπόθεσης.
Καλούνται τώρα –παρά τις περί το αντίθετο διαβεβαιώσεις- να πληρώσουν τα «σπασμένα» μία πολυετούς αλυσίδας παρανομιών που είχε «χορηγό» το κράτος και συμμέτοχους τους κατασκευαστές που αποκόμισαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάτω από το τραπέζι χωρίς ακόμα να έχουν κληθεί να καταβάλλουν τους αντίστοιχους φόρους.
Με τους κατατεθειμένους φακέλους στις πολεοδομίες να ξεπερνούν τους 600.000, και τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν πλέον να κάνουν πίσω, οι άτυχοι που πίστεψαν στο μέτρο όπως αυτό είχε αναγγελθεί αρχικά, θα πληρώσουν ακριβά την επιλογή τους στη φορολογία του 2012, δηλαδή τη χρήση του 2011.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος:
Οι ημιυπαίθιοι χώροι θα προσμετρηθούν στο τεκμαρτό εισόδημα για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, αυξάνοντας την φορολογία των κατόχων.
Οι δανειολήπτες που είχαν έκπτωση φόρου για την αγορά της κατοικία τους μέχρι 120 τ.μ., θα βρεθούν με ακίνητο άνω των 120 τ.μ (έστω και κατά ελάχιστα τετραγωνικά, λόγω του υπολογισμού των ημιυπαίθριων) και θα χάσουν την φοροαπαλλαγή.
Το πόθεν έσχες που προκύπτει από την αντικειμενική αξία θα προκύπτει αφού συμπεριληφθούν οι έξτρα χώροι ενώ, τέλος, μαζί με τους έξτρα ημιυπαίθριους χώρους θα προκύπτει και το τεκμήριο διαβίωσης.
Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να είναι και αυτές προ των πυλών, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αναμένεται να βρεθούν σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, με την ιδιοκατοίκηση να έχει γίνει πλέον, από όνειρο εφιάλτης!
Πηγή www.isotimia.gr