Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Μνημόνιο.



«Μνημόνιο 2» και στην αγορά ακινήτων.Σκληρά μέτρα για το σύνολο της κοινωνίας αλλά και ειδικά για την αγορά ακινήτων, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Το ποσό το 6,5 δις για φέτος και περί τα 30 δις μέχρι το 2015 είναι ο στόχος για τα έσοδα από τα μέτρα αυτά με το πρώτο βιολί να το έχουν οι πωλήσεις κρατικής περιουσίας, ακίνητων και ΔΕΚΟ.
Αν και τα μέτρα θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες, εντούτοις, φαίνεται να επιλέγεται η μείωση στο μισό του αφορολόγητου για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ήτοι αντικειμενική αξία €200.000 από €400.000.
Από τα υπόλοιπα μέτρα που επηρεάζουν την αγορά των ακινήτων ξεχωρίζουν τα εξής: Παγώνουν οι αντικειμενικές αξίες, Θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά για ακίνητα μεγάλης αξίας καθώς για τους έχοντες πισίνες. Προβλέπονται έσοδα μόλις €100 εκατ. από τα αυθαίρετα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν σκέφτεται η κυβέρνηση της γενικευμένη τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών που υπολογιζόταν ότι θα έδινε πάνω από €1,5 δισ.
Ιδαίτερη σημασία έχει το σχέδιο πώλησης κρατικών ακινήτων, αρχής γενομένης από το Ελληνικό. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο το 4ο τρίμηνο του 2011 θα πωληθεί το 100% των μετοχών της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για το Ελληνικό. Όπως αναφέρεται σχετικά: «Το Δημόσιο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη της περιοχής του Ελληνικού μέσω αποκρατικοποίησης χρησιμοποιώντας fast-track διαδικασίες. Αναμένεται ότι οι σχετικές συναλλαγές, οι οποίες προσδοκάται να λάβουν χώρα μεταξύ 4ου τριμήνου του 2011-4ου τριμήνου του 2012, θα περιλαμβάνουν διακρατικές συμφωνίες ή/και συμφωνίες με ιδιώτες μέσω διαγωνισμών».
Επίσης για τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2015 προβλέπονται πωλήσεις μετοχών των εταιρειών που θα δημιουργηθούν για τη διαχείριση ακινήτων. Όπως αναφέρεται στο κείμενο: «Έχει ήδη ξεκινήσει η πλήρης καταγραφή και αξιόλογη των αξιοποιήσιμων ακινήτων για πρώτη φορά στη χώρα μας, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου ακίνητης περιουσίας.
Εντάσσουμε στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημαντικών ακινήτων. Η αξιοποίηση παρόμοιων χρηματοοικονομικών εργαλείων με την οργάνωση χαρτοφυλακίων σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού και η προώθησή τους σε διεθνείς αγορές από ελληνικές και διεθνείς τράπεζες μπορούν να αποκομίσουν άμεσα σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο.
Προχωράμε άμεσα στην αξιοποίηση συγκεκριμένων ώριμων ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου τα οποία κατέχει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ή η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) και τα Ολυμπιακά Ακίνητα».
Επίσης αναφέρεται: «Η διαμόρφωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των προς αξιοποίηση ακινήτων θα είναι μία συνεχής διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά την παράδοση της πρώτης κατάστασης των προς αξιοποίηση ακινήτων τον Ιούνιο 2011. Η διαδικασία αυτή θα αποδώσει ώριμες συναλλαγές στην αγορά από το 4ο τρίμηνο του 2011 έως το τέλος του 2015.
Εχουν επιλεγεί συγκεκριμένα ακίνητα της ΚΕΔ όπως κτήρια σε μεγάλες αστικές περιοχές, όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ακίνητα που έχουν τη δυνατότητα πρόσθετων χρήσεων (π.χ. γραφεία) πέραν των υφιστάμενων από κυβερνητικούς φορείς. Επιφάνεια κτιρίων. Κτίρια με μεγάλη ωφέλιμη ζωή και κτίρια στα οποία το δημόσιο είναι ο αποκλειστικός χρήστης
Το Δημόσιο προτίθεται να αξιοποιήσει τα ακίνητα αυτά συνθέτοντας χαρτοφυλάκιο και διαθέτοντας χρεόγραφα έναντι των ακινήτων αυτών σε ιδιώτες με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων (sale & leaseback). Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 4ο τρίμηνο του 2011.
Επίσης, 31 ακίνητα της ΚΕΔ με συνολική επιφάνεια 98 εκ. τ.μ. περίπου, τα οποία αποτελούν το αρχικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, με δυνατότητα αξιοποίησης σε τομείς. Ακόμη δέκα επιλεγμένα ακινήτων της ΕΤΑ
Πηγή www.ered.gr