Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ερχεται ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.



"Δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις 1 εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα, μπορείς, όμως, και επιβάλλεται να εμποδίσεις την ανάπτυξη νέας γενιάς αυθαιρέτων και να γκρεμίσεις αυθαίρετα σε ρέματα, δάση, αιγιαλό ή παραλίες".
Μ' αυτή τη φράση ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου άνοιξε και επίσημα το θέμα της τακτοποίησης χιλιάδων αυθαιρέτων με εισφορές από τους ιδιοκτήτες. Παράλληλα, από το βήμα της Βουλής χθες προανήγγειλε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Επίσης, είπε ότι οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.
Ετσι, λίγα 24ωρα από τη στιγμή που η πρώην υπουργός, Τ. Μπιρμπίλη είχε πει ότι δεν πρέπει να κατεδαφιστεί η πράσινη πολιτική και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των αυθαιρέτων μόνο με εισπρακτικό χαρακτήρα, ο νέος υπουργός "κατεδάφισε" την πολιτική της. Tο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί η ρύθμιση για το θέμα των αυθαιρέτων η οποία θα προβλέπει μείωση των προστίμων, πιθανότατα με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και με το είδος του κτίσματος και την επιφάνειά του.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα ξεμπλοκάρουν 10 μεγάλες επενδύσεις που έχουν κολλήσει για περιβαλλοντικούς λόγους, μεταξύ αυτών και μη επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική αλλά και μεγάλα έργα real estate.
Τέλος, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δοθεί νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους, αίτημα που έχουν καταθέσει και οι ιδιοκτήτες.
Πηγή www.ered.gr