Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Χωρίς επίβλεψη οι νέες οικοδομές.



Την πλήρη απαξίωση του έργου του μηχανικού που επιβλέπει την εφαρμογή της μελέτης στο εργοτάξιο προβλέπει ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών, καθώς το νέο Σώμα Ελεγκτών Δόμησης θα αμείβεται με ποσοστό από την αμοιβή της προβλεπόμενης από το νόμο μελέτης επίβλεψης.
Το νέο αυτό Σώμα πρόκειται να συγκροτηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού το ΥΠΕΚΑ υπολογίζει να περάσει το σχετικό ν/σ από τη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο. Οι νέοι ελεγκτές θα πρέπει να αποκτήσουν την απαραίτητη επάρκεια άσκησης για τον έλεγχο σε τρία στάδια της οικοδομής: τη θεμελίωση, την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού και τέλος την ολοκλήρωση του κτηρίου, γεγονός που καταδεικνύει την αδυναμία παρέμβασης και στα τρία διακριτά αυτά στάδια.
«Αλλάζουμε όλες τις διαδικασίες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης, μιλώντας για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και πρόσθεσε «Θεσμοθετούμε την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης -δύο διακριτά στάδια με στόχο την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών με την ανάληψη της ευθύνης από τους Μηχανικούς. Διαχωρίζουμε πλήρως το εγκριτικό από το ελεγκτικό έργο με τη δημιουργία του σώματος Ελεγκτών Δόμησης». «Εφαρμόζουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Σηφουνάκης «με την ηλεκτρονική υποβολή των σχεδίων και των δικαιολογητικών».
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν ακόμα την:
• Δημιουργία νέων γνωμοδοτικών οργάνων αρχιτεκτονικής και πολεοδομικών θεμάτων.
• Έγκριση δόμησης που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας δόμησης και θα χορηγούνται από τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων.
Πηγή www.ered.gr