Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Αλλάζουν τα πάντα στις πολεοδομίες και τις άδειες.



Στη τελική του μορφή βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο αλλάζει ριζικά το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών και η λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει το αναμενόμενο νομοσχέδιο που για τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών θα γίνεται σε δύο φάσεις και με καθοριστική ευθύνη των ιδιωτών μηχανικών που επιλέγει ο ιδιοκτήτης ή ο επιχειρηματίας για να εκπονήσει τη μελέτη της οικοδομής. Οι νέες υπηρεσίες δόμησης θα λειτουργούν με ευθύνη των δήμων και θα διενεργούν μόνον έλεγχο νομιμότητας. Επιπλέον, εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα προώθησης της διαδικασίας μέσω Internet.
Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία νέου σώματος ελεγκτών δόμησης, κατά τα πρότυπα των ενεργειακών επιθεωρητών. Θα συγκροτείται από ιδιώτες που διαθέτουν ορισμένα προσόντα (π.χ. δεκαετή εμπειρία), που θα διενεργούν τους ελέγχους με επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
Η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας θα γίνεται σε δύο στάδια και με ευθύνη του ιδιώτη μελετητή.
Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση αφορά την κατάθεση στην αρμόδια υπηρεσία, εκτός από τα παραστατικά κατάθεσης της αμοιβής του, μόνο τοπογραφικού διαγράμματος του οικοπέδου και διαγράμματος κάλυψης με τα όρια της μελλοντικής οικοδομής. Η υπηρεσία κάνει τον έλεγχο και μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες δίνει την έγκρισή της. Αν υπάρχει πρόβλημα με την πολεοδομική νομοθεσία, τα επιστρέφει για διόρθωση. Με αυτό τον τρόπο γίνονται σαφείς οι όροι δόμησης στο συγκεκριμένο ακίνητο.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την εκπόνηση όλων των προβλεπόμενων μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, ΚΕΝΑΚ κ.λπ.), με βάση τους εγκεκριμένους από την πρώτη φάση όρους δόμησης. Και την υποβολή όλων των εγκρίσεων που απαιτούνται σε ειδικές περιπτώσεις, για παράδειγμα από το Δασαρχείο, για εκτός σχεδίου ακίνητα, από την Αρχαιολογία για οικόπεδα κοντά σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. και την επικύρωση των μελετών από την αρμόδια υπηρεσία μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες
Πηγή www.ered.gr