Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τα μέτρα για τα ακίνητα πνίγουν τους ιδιοκτήτες και βάζουν "ταφόπλακα" στην αγορά.



Οι τιμές κατρακυλούν, οι φόροι αυξάνονται και πληθύνονται καθημερινά. Ξαφνικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, από νοικοκύρηδες έγιναν φορολογικοί υποτελείς του ελλειμματικού Ελληνικού κράτους που το μόνο που αναζητά από αυτούς είναι νέα έσοδα. Οι ιδιοκτήτες με τα δυσθεώρητα στεγαστικά δάνεια και την ανεργία να τους χτυπά την πόρτα, βρίσκονται ήδη σε αδιέξοδο.
Με τους νέους φόρους και τις εισφορές που θεωρείται βέβαιο ότι θα εγκριθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να απωλέσουν άλλον ένα μισθό από το ετήσιο εισόδημά τους
Δεν χρειάζεται όμως να φοβούνται καθώς οι «σωτήρες» είναι προ των πυλών. Χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη του πόθεν έσχες, οι κάτοχοι του μαύρου χρήματος και πρεσβευτές της παραοικονομίας, θα αγοράσουν κοψοχρονιά τα ακίνητα των Ελλήνων. Θα ρίξουν το ζητούμενο χρήμα στα ταμεία του κράτους και θα κερδίσουν και ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Οι φοροφυγάδες έχουν το πάνω χέρι
Οι «επενδυτές» είναι έτοιμοι για δυναμικές κινήσεις και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, δικηγορικά γραφεία ετοιμάζουν ειδικές ομάδες συνεργατών για την απόβαση στο real estate. Πελάτες τους, αρκετοί μεγαλοσχήμονες με πολύ χρήμα που χρειάζεται επειγόντως «στεγνό καθάρισμα». «Ευτυχώς» και με την σύμφωνη γνώμη της επίσημης πολιτείας, που στο μεσοπρόθεσμο θα περάσει την τριετή «αμνηστία» για το χρήμα που θα επενδυθεί σε ακίνητα. Πρώτη κατοικία, δεύτερη, Τρίτη ή και εξοχικό. Όλα επιτρέπονται
Στην ουσία της υπόθεσης δηλαδή, όσοι έβγαλαν μαύρο χρήμα τα προηγούμενα χρόνια. Όσοι κέρδισαν στην πλάτη του δημοσίου θα κερδίσουν τώρα και στις πλάτες του απλού πολίτη. Αυτού που ήλπισε ότι θα καταφέρει να αποκτήσει ένα σπίτι και σήμερα κατέχουν ακίνητα με μειωμένη αξία αλλά πληρώνουν δόσεις βάσει της –φουσκωμένης- τιμής στην οποία είχαν αγοραστεί μόλις μερικά χρόνια πριν.
Οι ιδιοκτήτες στο απόσπασμα
Φόρος 0,1-0,9%
Με νέα τα μέτρα που όπως φαίνεται θα «κλειδώσουν», ακόμα και τα πιο απλά διαμερίσματα 100 και 120 τετραγωνικών μέτρων σε κάθε συνοικία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα έχουν αντικειμενική αξία πάνω από 200.000€ και οι ιδιοκτήτες τους θα καταβάλουν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Δεν έχει σημασία αν η τιμή τους στην πραγματική αγορά είναι σήμερα κατά πολύ χαμηλότερη.
Την ίδια στιγμή και όσοι τυχεροί μένουν σε ακόμα φθηνότερες συνοικίες δεν μείνουν στο απυρόβλητο.
Και οι ενοικιαστές
1€/μέτρο ή 1‰ επί της αντικειμενικής
Οι απλοί κάτοχοι ακόμα και των πιο μικρών ακινήτων σε υποβαθμισμένες περιοχές, ακόμα και αυτοί που τα απέκτησαν με κόπο ετών, θα πρέπει να ετοιμάζονται για τα χειρότερα. Δεν θα είναι όμως μόνοι τους… Το τέλος 1‰ επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων θα επιβαρύνει και τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή και μάλιστα με «καπέλο» αφού η είσπραξη του φόρου θα γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ επιβαρύνοντας τους χρήστες και με ΦΠΑ!
Οι ημι-υπαίθριοι και οι κατασκευαστές
Η αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ως προβάτων επί σφαγή ξεκίνησε με την εφαρμογή του ΕΤΑΚ επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Η ανάκλησή του από το ΠΑΣΟΚ κράτησε λίγο, αφού αργότερα επιβλήθηκε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που μπορεί να «πουλήθηκε» ως φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά σήμερα, με την μείωση του αφορολόγητου στα 200.000€ αφορά όλους τους ιδιοκτήτες.
Την ίδια στιγμή, η «τακτοποίηση» των ημι-υπαίθριων χώρων επέφερε ένα ακόμα πλήγμα σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι απέκτησαν νομίμως τα ακίνητά τους με τις ευλογίες του κράτους και τα «μαύρα» κέρδη να μπαίνουν στις τσέπες των κατασκευαστών.
Όσοι συμμετείχαν στην ρύθμιση των ημι-υπαίθριων χώρων με την υπόσχεση για μη επιβολή άλλων φόρων, θα πρέπει σήμερα να νιώθουν το λιγότερο εξαπατημένοι. Θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά που φτάνουν ή και μπορεί να ξεπερνούν τα 20.000€, ανάλογα με το κτίσμα ενώ αυτοί που στην ουσία παραβίασαν το νόμο, οι κατασκευαστές, μένουν στο απυρόβλητο.
Έχουν αποταμιεύσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ ώστε σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, δεν χρειάζεται καν να ρίξουν τις τιμές των απούλητων ακινήτων. Δεν θα πρέπει μάλιστα να εντυπωσιαστεί κανείς, αν στο άμεσο μέλλον, είναι οι ίδιοι οι κατασκευαστές που με το αφορολόγητο μαύρο χρήμα θα εκμεταλλευτούν την απουσία πόθεν έσχες για να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί τα ακίνητα που πούλησαν πανάκριβα πριν από λίγα χρόνια στους υπερχρεωμένους σήμερα δανειολήπτες…
Πηγή www.isotimia.gr