Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Νέα γενιά εμπορικών κέντρων στην Αττική.


Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα με εκατοντάδες καταστήματα και πρόσθετες παροχές αλλάζουν τον χάρτη στο λιανεμπόριο.
Μόλις δύο κομμάτια απομένουν για να ολοκληρωθεί το παζλ της νέας γενιάς εμπορικών κέντρων, μετά τα εγκαίνια του νέου εκπτωτικού χωριού της McArthurGlen στα Σπάτα εντός της εβδομάδας. Το ένα κομμάτι αφορά το γειτονικό εμπορικό πάρκο της REDS και τελευταίο το εμπορικό κέντρο της Μπ. Βωβός στον Βοτανικό, εφόσον τελικά προχωρήσει η κατασκευή του χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Στις φετινές προσθήκες περιλαμβάνεται και το River West, μια επένδυση του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ επί της λεωφ. Κηφισού, δίπλα στο υφιστάμενο ΙΚΕΑ. Το νέο εμπορικό θα προσφέρει επιφάνεια 20.000 τ.μ. που μαζί με τα 25.000 τ.μ. του ΙΚΕΑ συνιστά έναν εμπορικό πόλο 45.000 τ.μ. επί έκτασης σχεδόν 60 στρεμμάτων. Η ονομασία του κέντρου αποτελεί προϊόν έρευνας μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.
Το νέο εκπτωτικό της McArthur-Glen, το πρώτο της εταιρείας στην ελληνική αγορά και 20ό συνολικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2003 σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Bluehouse Develop-ment. Πρόκειται για επένδυση 100 εκατ. ευρώ και θα φιλοξενεί σειρά από επώνυμα καταστήματα που θα διαθέτουν τα προϊόντα τους σε τιμές από 35% έως 70% χαμηλότερα από την προτεινόμενη τιμή λιανικής καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το υπαίθριο, δύο επιπέδων, McArthurGlen Athens εκτείνεται σε 21.000 τ.μ., προσφέροντας 100 καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ και ειδών σπιτιού, 10 εστιατόρια και καφέ, καθώς και 2.000 θέσεις στάθμευσης. Μεταξύ άλλων, θα συναντήσει κανείς τις εταιρείες Versace, Cavalli, Moschino, Ferre, Trussardi, Richmond, Brooks Brothers, Replay, Tommy Hilfiger, Timberland, Nautica, Gant, Lacoste και Columbia. Το κέντρο βρίσκεται στην περιοχή των Σπάτων και θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η πρόσβαση στην περιοχή μέσω της Αττικής οδού είναι ακόμα ένα θετικό στοιχείο για την επιτυχία του εγχειρήματος, ενώ και η παρούσα οικονομική συγκυρία θα μπορούσε να θεωρηθεί ευνοϊκή, καθώς η κρίση ευνοεί τις αγορές με χαμηλότερο κόστος.
Αντίστοιχα, τον προηγούμενο Δεκέμβριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το Athenian Capitol του ομίλου Χαραγκιώνη, ένας πολυχώρος εμπορίου και ψυχαγωγίας, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 15.000 τ.μ. (μεικτή επιφάνεια 30.000 τ.μ.), εκ των οποίων τα 10.000 τ.μ. αφορούν εμπορικές χρήσεις. Το κέντρο βρίσκεται στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου, Ιουλιανού και Σκαραμαγκά και αποτελεί επένδυση 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στο κέντρο λειτουργούν περί τα 28-30 καταστήματα, 10 καφέ και εστιατόρια, αλλά και κινηματογράφος 3D.
Βέβαια, σημείο αναφοράς του πολυχώρου θα είναι και το πρώτο Μουσείο Κλασικού Αυτοκινήτου της Αθήνας, από το οποίο ο όμιλος Χαραγκιώνη προσδοκά σε ετήσια έσοδα 3,5εκατ. ευρώ.
Τέλος, το Αthens Metro Mall εγκαινιάστηκε στα τέλη του προηγούμενου Νοεμβρίου, ξεκινώντας τον «χορό» των νέων κέντρων της περιόδου της οικονομικής κρίσης, συγκεντρώνοντας μάλιστα τη θετική αποδοχή των καταναλωτών. Στα 25.000 τ.μ. του Athens Metro Mall φιλοξενούνται 85 καταστήματα, 18 εστιατόρια και πέντε κινηματογραφικές αίθουσες Village.
Το κέντρο αποτελεί επένδυση της Talima Venture Inc., συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντίνου (ομογενείς που έχουν αναπτύξει έντονη επιχειρηματική δράση στον κλάδο των ακινήτων στη Λατινική Αμερική). Ασφαλώς, η οικονομική κρίση έχει και στην περίπτωση των εμπορικών κέντρων τις συνέπειές της, ωστόσο η πτώση των πωλήσεων κινείται σε μονοψήφια ποσοστά στα περισσότερα από τα υφιστάμενα κέντρα, έναντι άνω του 20% μείωσης στο σύνολο του λιανεμπορίου. Αυτό βέβαια δεν έχει αποτρέψει πολλούς από τους μισθωτές να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση των μισθωτηρίων συμβολαίων τους και σε ορισμένες περιπτώσεις να εξασφαλίσουν ακόμα και μειώσεις ή τουλάχιστον όχι την περαιτέρω αύξηση των ενοικίων.
Εστω κι έτσι όμως, η ευκολία με την οποία οι εταιρείες ανάπτυξης εξασφαλίζουν μισθωτές για τα κέντρα τους καταδεικνύει τις προοπτικές του κλάδου. Την ίδια στιγμή στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου η εικόνα είναι εντελώς αντίθετη και οι ενοικιαστές αποχωρούν μαζικά από πολλά σημεία.
Πηγή www.kathimerini.gr