Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Παγίδα για επενδυτές στα ακίνητα.



Φορολογική «ντρίπλα» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία με στόχο να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων χωρίς πόθεν έσχες, τα οποία στη συνέχεια θα φορολογήσει ιδιαίτερα βαριά μέσω της μείωσης του αφορολόγητου και της αύξηση των συντελεστών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την κατάργηση του πόθεν έσχες μέχρι το 2013 και για την αγορά δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή προσανατολίζεται στο πάγωμα μέχρι το 2012 των αντικειμενικών αξιών που σκόπευε να αυξήσει μέσα στο β' εξάμηνο του 2011.
Τα δύο αυτά μέτρα ανακοίνωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου χθες στη Βουλή στο όνομα της «επανεκκίνησης» της ελληνικής οικονομίας και στοχεύοντας στην εμφάνιση του «μαύρου χρήματος» στην αγορά ακινήτων όπως άλλωστε ζητά εδώ και καιρό η Ένωση Κατασκευαστών.
Από την άλλη όμως, το υπουργείο ετοιμάζει φορολογική επιδρομή στα ακίνητα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε όλα τα ακίνητα αξίας €100.000 και την επιβολή συντελεστών που θα ξεκινούν από 0,1% έως 2% για τις μεγάλες περιουσίες, ενώ υπάρχει και εισήγηση για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ακίνητα αξίας άνω των €400.000.
Πηγή www.ered.gr