Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Πνέει τα λοίσθια η αγορά κατοικίας από τα νέα μέτρα.


Οι φορολογικές εξαγγελίες θα σημάνουν την οριστική αποχή των αγοραστών.
Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα το κλίμα στην αγορά κατοικίας, καθώς η τελευταία «σοδειά» φορολογικών μέτρων φαίνεται πως, εφόσον υιοθετηθεί, είτε αυτούσια είτε με κάποιες τροποποιήσεις, θα σημάνει την οριστική αποχή από την αγορά του συνόλου σχεδόν, ακόμα και των ελάχιστων σημερινών ενδιαφερόμενων αγοραστών. Η δε αποκλιμάκωση των τιμών που μέχρι σήμερα βαδίζει με ρυθμούς χελώνας, ιδίως στις νεόδμητες κατασκευές, προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί, χωρίς όμως αυτό να σημάνει τη μελλοντική αναθέρμανση της ζήτησης.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο στοχοποιεί κυρίως τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς βέβαια να αφήνει «παραπονεμένη» και τη διαδικασία των αγοραπωλησιών. Συγκεκριμένα, για τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες, τα δυσάρεστα ξεκινούν από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από τις 400.000 ευρώ (αντικειμενική αξία) σε 200.000 ευρώ (και όχι 100.000 ευρώ όπως είχε προταθεί). Αυτό μεταφράζεται σε χιλιάδες περισσότερους ιδιοκτήτες που θα υπόκεινται σε καταβολή φόρου εφεξής. Επιπλέον, όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα επιφάνειας από 80 τ.μ. και πάνω, σε περιοχές με αντικειμενική τιμή τουλάχιστον 2.500 ευρώ/τ.μ., θα κληθούν να καταβάλουν έκτακτη εισφορά κλιμακούμενη με βάση την επιφάνεια του ακινήτου. Το αρνητικότερο σε αυτήν την εισφορά είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του ακινήτου, κάτι που σημαίνει ότι υπόχρεοι φόρου είναι και πολλοί ιδιοκτήτες που δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των «εχόντων».
Μεταξύ των σκέψεων των οικονομικών «αρχόντων» περιλαμβανόταν και η αύξηση του φόρου μεταβίβασης, όπως επίσης και η μείωση του αφορολογήτου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα, το αφορολόγητο για τον άγαμο θα περιοριστεί σε μόλις 100.000 ευρώ (από 200.000 ευρώ σήμερα), ενώ για τον έγγαμο θα υποχωρήσει σε 125.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ). Αν και τα μέτρα αυτά τελικά αποσύρθηκαν από το τραπέζι, είναι δεδομένο ότι θα παραμένουν ως απειλή για την αγορά σε κάποια μελλοντική έξαρση της κρίσης.
Μοναδική θετική εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών, ενώ μόνο ως αμφιλεγόμενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρόθεση άρσης του «πόθεν έσχες» για την αγορά κατοικίας (είτε πρώτης είτε δευτερεύουσας). Το εν λόγω μέτρο επί της ουσίας ανοίγει τον δρόμο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έχοντας όμως τη στήριξη των περισσότερων φορέων της αγοράς ακινήτων, όπως την Ενωση Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και την Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος. Αντίθετη δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων (ΟΜΑΣΕ), μέσω του κ. Δημήτρη Μπινιάρη, προτείνοντας την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες και την ταυτόχρονη μείωση του φόρου μεταβίβασης.
Εν μέσω αυτού του κυκεώνα, η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Τον Φεβρουάριο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε (σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010) κατά 38,3% με βάση τον όγκο, 38,9% με βάση την επιφάνεια και κατά 37,5% με βάση τον αριθμό, καθώς εκδόθηκαν συνολικά 2.166 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 387,7 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.449,8 χιλιάδες κυβ.μ. όγκου. Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Μάρτιο 2010 έως τον Φεβρουάριο 2011, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής - δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 45.983 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 9.306,4 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 33.382,8 χιλιάδες κυβ.μ. όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μείωση κατά 17,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 28,4% στην επιφάνεια και κατά 30,8% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Μαρτίου 2009 - Φεβρουαρίου 2010.
Ταυτόχρονα, πτωτικά κινήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2011 και ο δείκτης των κατασκευών, καθώς σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 η πτώση διαμορφώθηκε σε 16,8%, έναντι πτώσης κατά 23,3% σε σχέση με την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009. Ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του τετάρτου τριμήνου του 2010, κατέγραψε μείωση κατά 28,4%, έναντι υποχώρησης 42,7% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 με το αμέσως προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι οι κατασκευαστές έχουν αναστείλει τα όποια επενδυτικά τους σχέδια, εν μέσω της χειρότερης κρίσης της κτηματαγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.
Πηγή www.kathimerini.gr