Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σύγκρουση με την τρόικα για το φόρο υπεραξίας.




Ένα ακόμη εμπόδιο για την ύπαρξη συμφωνίας με την τρόικα, έβαλε τις τελευταίες ημέρες ο Πολ Τόμσεν και οι υπόλοιποι διαπραγματευτές.

Οι τροικανοί ήγειραν θέμα φόρου υπεραξίας ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αλλαγές στο νόμο, παρά το γεγονός ότι τους έγινε σαφές ότι ο συγκεκριμένος φόρος δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι προκαλεί μπάχαλο στην κτηματαγορά.

Η τρόικα αντιδρά στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να εξαιρέσει από το φόρο υπεραξίας όσους έχουν διακρατήσει τα ακίνητά τους για περισσότερα από 25 χρόνια. Η τρόικα θέλει να απαλειφθεί η συγκεκριμένη διάταξη και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από το φόρο υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Όπως υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα προκαλέσει απώλειες στα έσοδα. «Αν δεν συμφωνήσουν θα νομοθετήσουμε μονομερώς», προειδοποίησε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και δεν αποκλείεται να υπάρξει ευθεία σύγκρουση για το θέμα. Είναι άλλωστε κάτι που έχει προκαλέσει και τη μεγάλη αναβολή της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου.

Μάλιστα, παρά τις αναφορές της Κυβέρνησης ότι η κτηματαγορά έχει «παγώσει» , καθώς αναμένει να διευκρινισθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η πλευρά των δανειστών δεν φαίνεται να βιάζεται. Σημειώνεται πως από τις αρχές του έτους δεν έχει μεταβιβαστεί ούτε ένα ακίνητο εξαιτίας της ασάφειας που επικρατούσε στη νομοθεσία που ψηφίσθηκε το Δεκέμβριο του 2013, αλλά και της απόφασης των συμβολαιογράφων να απέχουν από τα συμβόλαια. Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, επέρριψε στην τρόικα την ευθύνη για το πάγωμα της αγοράς.