Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Μεσίτες: ζητούν τουλάχιστον 3μηνη αναβολή του φόρου υπεραξίας.



Να μην επιβληθεί, τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου, ο φόρος υπεραξίας προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι εκκρεμούσες αγοραπωλησίες, ζητάει με επιστολή της στον πρωθυπουργό η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος.

"Δυστυχώς, εδώ και δυόμιση μήνες δεν έχει υλοποιηθεί με νόμο ο παράλογος - κατά την γνώμη μας - φόρος υπεραξίας στα ακίνητα. Μέχρι τώρα έχει χάσει το δημόσιο από φόρους μεταβίβασης πάνω από 100.000.000 ευρώ (την ώρα που ζητά το κράτος εναγωνίως έσοδα).

Έχουν καταστραφεί πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αδυνατούν να μεταβιβάσουν το ακίνητο τους επειδή δεν μπορούν να γίνουν συμβόλαια, έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι από ξένους επενδυτές που λόγω αυτού του γεγονότος ανέβαλαν την αγορά κάποιου ακινήτου που είχαν ενδιαφερθεί και είναι αβέβαιο εάν θα ξαναπατήσουν στην χώρα μας. Μεσίτες, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί και εκατοντάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με τα ακίνητα, αλλά και οι ιδιοκτήτες τους, βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω του συγκεκριμένου θέματος. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν έχει εξήγηση, δεν έχει δικαιολογία, και δεν έχει πουθενά και ποτέ προηγούμενο διεθνώς" αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τέλος, προσθέτουν ότι πρέπει να "καταλάβουν οι αρμόδιοι της ΤΡΟΙΚΑ ότι δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος υπεραξίας όχι στο κέρδος, αλλά στην τεράστια ΖΗΜΙΑ που υφίστανται σήμερα όλοι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, που καταστρέφονται όχι μόνον λόγω της απραξίας της αγοράς, αλλά και λόγω της φορολόγησής τους με πλαστές αντικειμενικές αξίες, που δεν υπάρχουν πουθενά!!!"

Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο σενάριο για το φόρο υπεραξίας, θέλει το 1994 να είναι το έτος αναφοράς για την απαλλαγή από τον φόρο. Συγκεκριμένα το σενάριο προβλέπει την απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας των ιδιοκτητών που έχουν στην κυριότητά τους το προς πώληση ακίνητο πριν από το 1994.