Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ανάκαμψη της κτηματαγοράς δείχνει η αύξηση προσλήψεων.



Αν πιστέψει κανείς τις έρευνες για τις προοπτικές στην αγορά εργασίας το επόμενο τρίμηνο, τότε κάτι έχει αρχίσει να κινείται στην ακίνητη περιουσία, όχι όμως και στις κατασκευές.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας Manpower, τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων αναφέρονται από τους εργοδότες του τομέα χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +19%. Oι εργοδότες στον τομέα μεταφορών-επικοινωνιών αναφέρουν σταθερό ρυθμό προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +11%.

Οι προοπτικές του τομέα του τουρισμού ανέρχονται σε +8% ενώ αναμένεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων και στον τομέα του εμπορίου (Χονδρική-Λιανική), όπου οι προοπτικές βρίσκονται στο +6%.

Ωστόσο, ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να μειωθεί σε τρεις τομείς, και κυρίως στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα των κατασκευών, όπου οι προοπτικές διαμορφώνονται στο -3%.

Οι σημαντικότερες βελτιώσεις των προοπτικών, της τάξης τoυ 10% και 4% καταγράφονται στον τομέα χρηματοοικονομικών-ασφαλειών-ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις-γεωργία αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεσιτικές εταιρείες και οι εταιρείες συμβούλων εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να προσλάβουν κόσμο περιμένοντας περισσότερες συμφωνίες στον κλάδο.

Οι προθέσεις προσλήψεων εξασθενούν σε τέσσερις τομείς. Οι εργοδότες στον τομέα των κατασκευών αναφέρουν μείωση της τάξης του 6%, ενώ οι προοπτικές του τομέα δημοσίου-κοινωνικών υπηρεσιών μειώνονται κατά 5%.

Επομένως, στο χώρο της οικοδομής αναμένεται να μην αλλάξει τίποτε σε ότι αφορά την τεράστια ανεργία.