Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Σε δημόσια διαβούλευση το "new deal" των ΑΠΕ.



Aναρτήθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει το περίφημο "new deal" για τις τιμές των φωτοβολταϊκών και των άλλων ΑΠΕ.

Στο σχέδιο νόμου με τίτλο «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 40 Ν. 2773/1999 ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ». προτείνονται ρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του Μηχανισμού Στήριξης των ΑΠΕ .

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει τα παρακάτω:

Επιβολή επιστροφής εσόδων από τους παραγωγούς προς τον ΛΑΓΗΕ μέσω πιστωτικού τιμολογίου, προκειμένου να καλυφθεί το συσωρευμένο έλειμμα. Η επιστροφή αυτή θα γίνει μέσω έκδοσης εκπτωτικού παραστατικού επι της ενέργειας που τιμολογήθηκε στο ΛΑΓΗΕ το 2013 και θα ανέρχεται σε 35% για τα φωτοβολταϊκά ενώ για τις υπόλοιπες ΑΠΕ σε 10%. Οι παραγωγοί δεν θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά για τα ποσά που επιστρέφουν στον ΛΑΓΗΕ.

Επανακαθορίζονται από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης οι τιμές πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ κλιμακωτά και ανάλογα με την περίοδο σύνδεσης, την ισχύ και εάν η ΑΠΕ βρίσκεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα ή όχι. Μεσοσταθμικά το κούρεμα στα φωτοβολταϊκά είναι 29,5%, στα αιολικά 6,4% και στα μικρά υδροηλεκτρικά 5,4%.

Παράταση στις συμβάσεις των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών κατά 5 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια ο παραγωγός θα πρέπει να επιλέξει αν θα πουλάει μέσω ημερήσιας αγοράς ή με σταθερή τιμή που προσδιορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο.

Άρση από την ψήφιση του νόμου της αναστολής για την είσοδο νέων φωτοβολταϊκών στο σύστημα ενω ταυτόχρονα τίθεται πλαφόν εγγυημένης τιμής για κάθε τεχνολογία.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 13 Μαρτίου 1014 και ώρα 16.00.

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου εδώ